Agitator

Svante Säwén

Radions Ekoredaktion fyllde 75 år i går. Det firade detta utmärkta exempel på betydelsen av public service, med att bland annat ha en extra lördagsintervju, trots att det var måndag. Gäst var Socialdemokraten Håkan Juholt vars korta partiledarkarriär förstås är intressant för många. Jag gissar att en och annan i dagens socialdemokratiska partiledning också oroar sig för hans framträdanden. Men i går behövde ingen oroa sig. Juholts lojalitet mot Löfven verkar ärlig och obruten.

Jag tror visserligen att Löfven borde använda honom på ett mer officiellt plan. Risken är väl att han annars ledsnar. Nu framträder Juholt när han bjuds in av lokala partiorganisationer. Han har nyligen besökt både Hoting och Ljustorp. Och det är faktiskt som agitator han är allra bäst.

I intervjun i går menar han att det nog var ett strategiskt misstag av honom att åka på en landsomfattande turné efter den uppblåsta stormen kring hur han fått hyresbidrag. Men det var ett misstag enbart ur maktsynpunkt. För jag kan verkligen vittna om att han då nådde ut till medlemmar och sympatisörer.

Då talar vi om en man som gärna börjar sina tal med att tala om kultur. Juholt är en agitator som får en att tänka på namn ur historien som August Palm och Kata Dahlström! Sex veckor efter det ”väckelsemöte” jag deltog vid, avgick Juholt. Det kändes direkt märkligt.

Fast med facit i hand så är det väl som Juholt själv sa innan han tillträdde. Jag har inte rätt personlighet för att bli partiledare. Fast det hade gått lättare utan de fiender han skapade sig i den process som föregick hans utnämning. Se till att han används som partiagitator. Där är han oslagbar.

Dela
  • +1 Intressant!