Alla ofullständiga demokratier

USA är stort, bullrigt och intensivt – landet ”extra allt”. Det mediala bombardemanget är konstant, men blir om möjligt ännu påtagligare i valtider. Vår bild av amerikansk politik är i hög grad präglad av de grandiosa kampanjer som inramar presidentvalen: stora tal, ännu större plånböcker, ballonger och konfetti och tv-reklamer. Som medborgare i landet ”lagom” är det kanske lätt att vända hela spektaklet ryggen och säga: Det där är inget för oss, i Sverige är vi måttfulla och sansade.

Visst finns det många gräsliga inslag i presidentvalskampanjerna, som till exempel pengarnas avgörande betydelse. Utan en välfylld kassa är du som kandidat chanslös. Men, och det är det fina med USA, allt är uppe för diskussion! Det finns faktiskt något som är värre än perversa kampanjbidrag och tvivelaktiga beroendeförhållanden och det är att undanhålla väljarna denna information.

I amerikansk media har det florerat uppgifter om att Republikanerna förbereder en stor negativ kampanj mot Barack Obama, exempellös både till omfattning och smutsighet. Målet sägs vara att ”avslöja” presidentens relation till en före detta spirituell rådgivare med påstått extrema uppfattningar. Bakom kampanjen står en miljardär från finansbranschen.

Tack vare medias granskning och lagstiftarens krav på öppenhet ökar möjlig- heterna att förstå och värdera politikens bakomliggande drivkrafter.

Just nu är fokus i presidentvalet på Republikanernas kandidat Mitt Romney och hans historia som företagsledare. Verkade Romney – som i sin tur anklagar Obama för att ha misslyckats med jobben – till att outsourca tusentals amerikanska arbetstillfällen till utvecklingsländer? Har Romney skrapat ihop sin väldiga förmögenhet på ett ärligt sätt?

Nobelpristagaren och krönikören Paul Krugmans fråga är högst relevant: ”Har det någonsin tidigare funnits en framträdande presidentkandidat med ett schweiziskt bankkonto fullmatat med miljontals dollar plus ytterligare tiotals miljoner investerade på skatteparadiset Caymanöarna?”

I USA går debattens vågor går höga, det är inte alltid vackert, men det är en ständig debatt. I Sverige flödar också pengar in i partierna, även om summorna är på helt andra nivåer. Makthavare rör sig obekymrat mellan näringslivet och politiken, ibland sitter man på båda stolarna samtidigt. Detta måste både redovisas och problematiseras.

Sedan spelar det ingen roll om personen heter Johansson i efternamn och är socialdemokrat eller Douglas och är moderat. Intresset är mäktigt och det ljuger sällan.

Dela
  • +1 Intressant!