Baskunskap

Det gäller i byggbranschen liksom framför sminkspegeln: Slarva inte med grunden. Med fem enkla steg får du en jämn och fin hy – och en make up som håller hela dagen.

Står du där med en tjock pancake?

Blev ansiktsfärgen märkligt orange?

Eller försvann kanske smink- et helt efter några timmar framför datorn?

Med rätt baskunskaper går det att undvika de klassiska make up-missarna.

Make up-artisterna Johanna och Lotta Sundqvist på Make Up Store rätar gärna ut några frågetecken kring sminkets grund.


Väljer för mörkt

– Det kan vara svårt att hitta rätt foundation och de flesta brukar välja en för mörk nyans. Då får man ingen lyster. Vill man ha lite extra färg i ansiktet är det mycket bättre att välja en ljus foundation och sedan lägga lite solpuder, tipsar Johanna Sundqvist.

– Eller köp två – en mörkare variant för vintern och en ljus till sommaren, tillägger hon.

Puder är dock inte alltid heller någon jättefavorit i sminkväskan – trots att det faktiskt är något av nyckeln till en bra make up-bas:

– Många är skeptiska till puder, de är rädda att det ska bli kakigt. Men löspuder är ett måste – det både fixerar make up:en och mattar ner, säger Johanna Sundqvist.


Pudret gör skillnad

För den som har fet hy kan pudret göra särskilt stor skillnad – ett särskilt ”blothing powder” kan läggas till då och då under dagen för att behålla den matta effekten.

– Det passar alla hudnyanser, säger Lotta Sundqvist.

När Elin Sörholm får sin sminkgrund använder make up-artisterna en handfull produkter. Hela buketten är dock inget måste:

– Det finns bra puderfoundations att använda om man inte vill eller kan köpa så många produkter, tipsar Lotta Sundqvist.

Trots de många momenten går basen snabbt att lägga med lite träning. Och det handlar inte om några stora mängder smink åt gången.

• Men hur vet man hur mycket som är nog?

– Det beror förstås på hur täckande man vill att grunden ska vara. Men om du vill ha mer täckning är det bättre att punktlägga med concealer än att lägga på för mycket foundation, säger Lotta Sundqvist.

Dela
  • +1 Intressant!