Bullfest hela dagen

Över den 4 oktober har det i 13 år legat en tät doft av nygräddade kanelbullar. Det är nämligen Kanel­bullens dag i dag. – Intresset för dagen har växt mer och mer under åren, säger bagaren Micael Bialk.

Den kommer i många olika varianter och med en smak av kanel. Kanelbullen ska firas och Sundsvalls caféer och konditorier har laddat upp med det populära bakverket.

– Kanelbullens dag är inte lika stor som till exempel fettisdagen. Men det är många som kommer in och köper bullar, säger Micael Bialk på Eclair i Skönsmon.

Förutom spontanköparna under dagen får Eclair också beställningar från till exempel företag. Förberedelserna har pågått i flera dagar innan för att kunna mätta kundernas efterfrågan.

– De första gångerna var vi inte beredda på rusningen, säger Micael Bialk.


Tiodubblad försäljning

Sten Axel Johansson, bagerikonditor på Hagabagarn, brukar sälja upp mot 50–60 kanelbullar en vanlig torsdag. När kanelbullen ska firas tiodubblas försäljningen.

– Det har fått ett uppsving. Vi säljer runt 600 bullar på Kanelbullens dag, säger han.

Historien bakom kanelbullens alldeles egna dag är att Hembakningsrådet fyllde 40 år 1999. Samtidigt ville de hylla hembakartraditionen genom att lyfta fram ett traditionellt och älskat bakverk.


Måste få ta sin tid

Men hur får man till den där saftiga och välsmakande bullen utan att den blir torr och tråkig? Vi frågade proffsen om deras bästa bulltips.

– Det måste ta sin tid. Degen är viktigast och fyllningen måste vara bra. Vi bakar ut bullarna och ställer in dem i kylen innan vi gräddar dem. Då blir de krispiga, säger Micael Bialk.

– Man måste ha tid på sig. Alla ska ha så bråttom i dag och skynda sig. Man får inte snåla på det goda som ska vara i bullarna och baka med omsorg, säger Sten Axel Johansson.

– Jag brukar blanda en smet av socker, kanel och smör och sen smeta på degen. Mycket pärlsocker på bullarna är viktigt, säger Ann Christine Vallgren på Tant Anci och Fröken Sara.

– Man måste arbeta mycket med degen, annars blir den torr ganska fort i efterhand, säger David Elvinsson, Alnö hembageri.

Nu är det bara att plocka fram kaveln och sätta i gång firandet av Kanelbullens dag.

 • Recept på kanelbullar

  Ingredienser:

  75 g jäst (för söta degar, 1 1/2 förpackning)

  5 dl mjölk

  1,8–2 liter vetemjöl

  200 g smör (gärna osaltat)

  2 dl strösocker

  2 ägg

  1 tsk salt

  1 msk kardemumma (eventuellt stött)


  Kanelfyllning:

  100 g mandelmassa

  100 g smör

  1 1/4 dl strösocker

  2 1/2 msk ströbröd

  1 msk vatten

  1 msk kanel, malen


  Brödglans:

  1 ägg

  1 krm salt

  1/2 tsk vatten

  pärlsocker


  Gör så här:

  1. Ta fram alla ingredienser och låt dem bli rumstempererade.

  2. Smula jästen i en köksassistent eller bunke. Häll över mjölken (rumstempererad eller värmd till max fingervärme 37º) och rör om så att jästen löser sig.

  3. Tillsätt det mesta av vetemjölet cirka 1 ½ l, allt smör i bitar, socker, ägg och salt (och eventuellt kardemumma). Arbeta degen riktigt smidig i maskinen eller för hand.

  4. Låt degen jäsa under bakduk till dubbel storlek cirka 30 minuter.

  5. Gör fyllningen under tiden: mixa eller vispa riven mandelmassa med smör, socker, ströbröd, vatten och kanel.

  6. Ta upp degen på bakbord, knåda och dela i två delar. Kavla ut varje del till en rektangel. Bred på kanelfyllningen.

  7. Rulla ihop från långsidan till en lång rulle. Pensla kanten med lite vatten så fäster den bättre. Skär i 2–3 cm bitar. Lägg glest på bakplåtspappersklädda plåtar.

  8. Låt jäsa under bakduk till dubbel storlek, 20–30 minuter. Sätt ugnen på 250º.

  9. Vispa samman ägg, salt och vatten. Pensla eller spraya de jästa bullarna med det. Strö över pärlsocker. Grädda mitt i ugnen 7–8 minuter.

  Källa: Hembakningsrådet

Dela
 • +1 Intressant!