Duktig på detaljer

Glitter från Qatar, paljetter från Cypern. Second hand-profilen Yvonne Bengtson i Sundsvall dressar sig med detaljer. – Jag vill vara ett konstverk, säger butikschefen.

När man jobbar med shopping är det kanske inte så konstigt att garderoben har en tendens att svälla. Faktiskt så till den grad att makens kläder inte ens får plats.

Men Yvonne Bengtsons klädintresse är snällt mot kontot. Större delen av inköpen gör hon på Erikshjälpens butik Återkommande Mode på Nybrogatan, där hon sedan starten för 4,5 år sedan är butikschef.

Någon gräddfil till superfynden har hon dock inte:

– Jag är ju ofta med när vi packar upp kläder och kan förstås hitta något plagg jag kan tänka mig. Men vi får inte handla förrän efter 1,5 timme, personalen ska inte vara först till kvarn.

Dessutom är jag ganska kräsen, jag kan gå förbi ett plagg många gånger innan jag kommer på att jag gillar det. Jag brukar rekommendera alla att prova allt innan de bestämmer sig för att få rätt känsla, och så är det för mig också.

Förutom shoppingen på jobbet fyndar Yvonne gärna utomlands. Många av plaggen i garderoben är inköpta på resor eller under de tidigare utlandsvistelserna – Yvonne har bott i Spanien, Portugal och på Cypern. Dessutom är maken Bengt-Åke, som reser mycket i jobbet, duktig på att shoppa åt frun.


Spar gärna plaggen länge

Trots klädintresset ligger slit och släng inte för henne.

Bakom de svarta garderobsdörrarna hänger flera favoriter som varit i hennes ägo sedan 90-talet – däribland ett par knalligt turkosa jeans, en blå dräkt och en kofta som hon fått i present av maken.

– Koftan har nog hängt i garderoben i 20 år. Jag har nog bara haft den en gång, men jag kan bara inte kasta bort den, säger Yvonne.

Bland de nyare, oanvända köpen finns en svart blus som Yvonne slog till på efter att ha passerat den åtskilliga gånger på jobbet.

– Den får hänga lite som en prydnad i garderoben, jag kan tycka om att ha en del saker bara för att. Men jag kommer säkert att ta på mig den en dag, säger Yvonne och hänger tillbaka toppen i ”vänteläget” på galgen.


Inte många basplagg

Många ser henne nog som en ”tuff och rockig” tjej, tror Yvonne. Säkert har det med hennes vurm för jeans att göra.

– Jag börjar ofta med jeans som bas och lägger till toppar beroende på hur jag känner mig den dagen. Känslan jag får när jag har på mig något är jätteviktig.

Annars hittar man inte särskilt mycket basplagg i Yvonnes garderob. Gemensamt för så gott som alla hennes kläder är detaljerna – dragkedjor, broderier, stenar, paljetter, tryck. Utan det lilla extra är plagget inget för Yvonne.

– Jag tycker om när det händer något, det får inte vara för självklart, det blir så slätstruket. Det är detaljerna som gör det.

 • Yvonne Bengtson

  Ålder: 58

  Gör: Butikschef på Erikshjälpens butik Återkommande Mode i Stenstan samt fotvårdsterapeut på egna företaget 2 fötter.

  Favoritplagg: ”Jag har många favoriter, men kanske linnet med paljetter som jag fått av maken. Det är skönt”.

  Favoritbutik: ”Just nu är det ju Återkommande Mode. När det gäller andra butiker handlar jag nog mest på MQ”.

  Sämsta köp: ”Jag köpte ett par korta, svartvita byxor i äppelknyckarmodell för tio år sedan. Men fy vad opraktiskt det var – jag gav bort dem till Återkommande Mode”.

  Modeintresse: ”Lite lagom. Jag tycker att det är kul med mode men är inte fanatisk. Jag har själv hellre plagg jag passar i och trivs med”.

  Shoppinglast: ”Jag är nog inte svag för något speciellt på det sättet. Jag är ganska eftertänksam och ställer höga krav när jag handlar. Men det skulle kanske vara jeansjackor då”.

  Så mycket shoppar jag för: ”I och med att jag mest handlar på Återkommande Mode blir det inte så mycket. På en månad kanske det handlar om ett par hundra”.

Dela
 • +1 Intressant!