Förgyll hösten med blommor i varma toner

Inte bara blommor – utan även frukt, grönsaker och vackra löv. Ta in höstens varma färger i hemmet och pryd borden med egna arrangemang, tycker Josefine Kjellin, Kamelia blommor. – Testa, det är så kul att få gå igång och vara kreativ, säger hon.

När höstvindarna viner runt husknuten och de kyliga dagarna blir allt mer påtagliga kryper vi gärna in i värmen och kurar med tända ljus – och givetvis blommor i passande färger.

– Det här är den roligaste säsongen för oss, när det är grått ute behöver vi ta in varmare färger i hemmet och folk vågar mer, säger Josefine Kjellin som tillsammans med Sofie Eriksson driver Kamelia blommor i Sundsvall.

Duon brinner för uppgiften att förse sina kunder med doftande varor i allsköns färger.

– Vi brukar säga att vi inte säljer varor utan känslor, säger Josefine Kjellin, med ett leende.


Färgstarkt

För visst det en alldeles speciell känsla att komma hem, kanske allra helst inför helgen, med ett fång fräscha blommor att pryda hemmet med, menar hon.

– Vi märker att folk vill göra det fint och mysigt hemma med blommor nu på hösten, det går mycket snittblommor och de ska gärna vara färgstarka. Och lite blommor det är en bra fredagsbelöning för att sedan sitta i soffan och mysa och titta på tillsammans med lite levande ljus, säger hon.

Snittblommor som liljor, gladiolus och krysantemum toppar nu försäljningen – men även en hel del nya krukväxter i varma höstiga toner får följa med till hemmen.

– Höstglöd är en stor favorit och även cyklamen och azalea, säger Josefine Kjellin.


Egna arrangemang

Medan den förstnämnda är tålig för torka gäller det att passa de övriga med vatten så att de står sig fina och blommar länge, påpekar hon.

Men det behöver inte vara bara blommor som för in liv och värme i hemmet. Egna arrangemang med lite ljus och bara några få blomster i varma färger kan lyfta vilken middag som helst, menar Sofie Eriksson.

– Hösten är en säsong där vi känner ett behov av att ta in mer färger, som gult och orange som många annars kanske inte vågar använda, säger hon.

Färger som även finns att tillgå såväl i och frukt- och grönsaksdisken som i den egna trädgården. Och naturligtvis i naturen i överflöd.

– Vackra löv, röd lök, kronärtskockor och frukter i mustiga färger, bara fantasin sätter gränsen för vad du kan använda, säger Sofie Eriksson.


Vattenpärlor

Traditionell oasis eller vattenpärlor kan användas för att behålla fuktigheten i blomsterarrangemanget.

– Vattenpärlor är små kulor som läggs i blöt och sedan sväller upp och blommorna sedan kan suga vatten från.

Men även fuktfylld frukt av olika slag kan med fördel användas som bas för ett arrangemang.

– Använd en halv melon, apelsin eller lime och stoppa blommor direkt i den, då ger den fukt samtidigt som det blir lite annorlunda och kul arrangemang för en middagsdukning, säger Sofie Eriksson.


Billiga alternativ

Till en middag passar det fint med låga blomsteruppsättningar. Och med en kompott av vad som redan finns i hemmet så behöver ett vackert arrangemang inte kosta många kronor, menar hon.

– Ta ett fint fat, en glasskål eller varför inte ett martiniglas. Med lite löv och kanske en kvist murgröna så behövs bara några få blommor för att det ska bli komplett. Det är så kul att vara kreativ och bara man börjar så brukar det rulla på, säger Sofie Eriksson.

 • Fem i topp, snittblommor:

  • Gladiolus, traditionell höstblomma som finns i många färger och köps i stora mängder för att pryda hemmen.

  • Krysantemum, hållbar i bukett och användbar i arrangemang.

  • Lilja, säljer under hösten mest i mustig varma färger, men även i vitt, bör dock undvikas av allergiker då den doftar starkt.

  • Gerbera, allergivänlig blomma som erbjuds i flertalet pigga färger som knallrosa och gult.

  • Solros, får växa till sig under sommaren för att skördas på hösten, ger en fin stabil bas till buketten, fin även i arrangemang.

 • Fem i topp, krukväxter:

  • Höstglöd, allergivänlig och mycket populär blomma som dessutom är torktålig. Gult och orange är populära höstfärger.

  • Cyklamen, i vitt samt olika toner av rosa, bör vaktas med vatten för hålla sig fin och blomma länge.

  • Azalea, ofta i rosa toner, bör stå i lite vatten för hålla sig fin, gillar dock inte att bli allt för blöt om rötterna.

  • Flamingoblomma, även kallad rosenkalla, en liten färgklick i höstfönstret.

  • Begonia, "mormorsblomma" som återfått sin popularitet, tålig och blomvillig i vita och rosa toner.

Dela
 • +1 Intressant!