Höstens jaktsäsong måste förberedas redan nu

Högsommar innebär vila för många. Men för de som är jaktledare betyder sommaren ett hektiskt arbete.Mycket ska göras och planläggas inför jaktsäsongen, som inleds i augusti. Och det betyder mycket vistelse i skog och mark.

– Sommaren är hektisk. Det är så mycket som ska vara klart innan jaktsäsongen inleds, säger Göte Grubb, jaktkonsulent vid Jägareförbundet, region Mitt.

– Inte minst ska varje jägare tänka på att träna upp sin kondition. Även hundar ska tränas så att de orkar med tuffa pass i skogen i samband med jakt, påpekar Göte Grubb.

Mycket sly att röja

Inför älgjakten ska älgpassen ses över. Bland annat ska sly röjas kring älgpassen, så att sikten för jägarna är bra. Ett bra röjt älgpass skapar en säkrare jaktmiljö.

– Att röja sly är ett evighetsjobb. Det växer upp mycket fort och det är krävande, säger Göte Grubb.

Skjutprov är viktigt

Jaktledaren ska också låta jaktlaget göra skjutprov på skjutbana. Det är en viktig uppgift för att undvika osäkerhet bland skyttar i samband med jakten. Vidare ska nya regler gås igenom och älgslakterierna, som många jaktlag har investerat i, ska göras i ordning.

– Administrationen kring jakten har svällt och för jakt- ledare innebär det mycket jobb, både inför och efter jakten, säger Göte Grubb.

En sak som jägare också ska göra är att gå igenom sina vapen. Här och där händer det att jägare kommer till en jaktsamling utan att ens ha gått igenom sitt vapen.

Det är också något som jaktledare ska upplysa sina jaktkamrater om.

Dela
  • +1 Intressant!