Inga krav vid Skönsbergs minigolf

En putt, en miss, en liten svordom.På det tredje slaget sitter bollen i hålet och Åke Selén tar nöjt upp den.I sex år har han deltagit i pensionärstävlingarna på Skönsbergs minigolfbana tillsammans med sin fru Barbro.

Varje tisdag- och torsdagsförmiddag under sommaren anordnar Skönsbergs minigolfbana pensionärstävlingar. Oftast är det strax över 20 pensionärer som deltar och ingen behöver vara anmäld i förväg, det är bara att dyka upp. Minigolfbanorna löper längs asfalterade gång- vägar som är omringade av gröna gräsmattor, färgglada blommor och lummiga träd. Solen lyser in och sprider värme, i mitten bredvid kiosken finns en fontän.

– Det är himla trevligt, det är en riktig oas här i Skönsberg.

Sedan får man kaffe efter golf- rundorna också, säger Barbro Selén.

Lagen som man går rundorna med lottas varje gång, vilket innebär att man ständigt lär känna nya människor.

– Det är så bra, alla kan vara med. Det är så gemytligt, här finns inga krav. Det är den bästa sociala grej man kan syssla med, fortsätter Barbro.

Inga sura miner

Just i dag har lottningen gjort att Barbro går tillsammans med Margareta Melkerhed och Tord Henriksson. Tord har tidig- are tävlat i just minigolf och har bäst resultat av samtliga ute på banorna. Efter varje runda räknas antalet slag och skrivs sedan upp på en poänglista, en lista som Tord nu toppar.

Barbros man Åke Selén går tillsammans med Ulf Berglund och Sven Melkerhed, där är stämningen god och gliringarna haglar tätt. Sven psykar Ulf så gott det går och Åke skrattar när Ulf sedan missar sin putt.

– Här vilar inga ledsamheter, säger Åke under tiden han suger upp bollen med sugproppen på klubbskaftet.

– Det där är bra för ryggarna på oss gamla gubbar, skrockar Ulf och tittar på sugproppen.

Skönsbergs bangolf drivs ideellt av bland andra Mikael Sjöblom, som ser nöjd ut när hans blick vandrar över buskar och gröna greener. 18 träbanor finns där sedan tidigare, men i och med arbetet med E4 har hela stället renoverats. I samma veva passade man på att bygga helt ny anläggning intill den gamla, men i stället för av trä är de 18 nya golfbanorna gjorda av rostfritt stål och betong.

– Just de här banorna finns bara här och på tre andra platser i Sverige, säger Mikael stolt.

Betongen gör att banorna blir stummare och att bollen går snabbare än vad den gör på träbanorna. En vanlig träanläggning beräknas hålla 8–9 år enligt Mikael, den nya betong- anläggningen ska hålla i upp mot 30 år.

– Hela den nya anläggningen väger 44 ton, så det var en stor affär när den forslades hit, berättar han.

Provar nytt

Efter ett varv på de gamla banorna premiärspelar Barbro, Margareta och Tord på de nya banorna. Bollen rusar iväg och de har vissa problem med det första hålet. En stund senare är det dags för Ulf, Åke och Sven, men inte heller Ulf har någon tur på den första banan. Fem slag och ett antal svordomar senare fick han äntligen i bollen. Åke och Sven småskrattar.

– Seså, du ska inte vara ledsen Ulf.

För 400 kronor per år får man som pensionär delta i bangolftävlingarna varje tisdag och torsdag, annars kostar det 25 kronor per gång. Klubbor och bollar finns att låna i kiosken.

Dela
  • +1 Intressant!