Killarna tar plats i hyllan

Skönhetsprodukter för män blir allt populärare. Medel mot skrattrynkor och mörka ringar under ögonen säljer bäst. – Det är roligt att de börjar bry sig om sig själva, säger Annelie Rolandsen, skönhetsexpert på Kicks i Birsta.

Även om de fortfarande bara tar en tredjedel av utrymmet på Kicks butikhyllor i Birsta så är skönhetsprodukter för män på frammarsch.

– De börjar bli mer och mer medvetna och nyfikna. Det är jättekul, säger Annelie Rolandsen, skönhetsexpert.

Köparna är killar i alla åldrar – men flitigast är de som kommit upp i medelåldern och börjar ogilla spegelbilden med skrattrynkor.

– ”Man kanske skulle prova” säger de. Sedan när de väl börj- at så fortsätter de med ytter- ligare produkter, säger hon.


Avvaktande i Norrland

Förutom kråksparkarna kring ögonen är det de mörka ringarna under som man vill få bukt med. Och – lite motsägelsefullt kanske – så struntar många män i att använda solskyddsfaktor. Trots att det är allmänt känt att solande bidrar till hudens åldrande.

– Nä, det verkar tycka att det är onödigt, säger Anneli Rolandsen.

De norrländska männen är lite mer avvaktande till att köpa hudvård än till exempel Stockholmarna.

– Men det blir allt vanligare här uppe också, säger hon.

Egentligen skiljer sig inte skönhetsprodukterna för kvinn- or och män så mycket åt och ibland skulle de kunna an- vända sig av samma krämer. Men damernas är ofta rosafärgade och doftar feminint något som inte alla män gillar att an- vända.

– Och så har ju män grövre hud som kräver kraftigare kräm- er för att den ska kunna tränga in. De har ofta även blankare och fetare hud än damer.


Fler använder make up

Det parfymfria alternativet Clinique med sina gröna burkar och tuber tilltalar dock såväl kvinnor som män.

Män vill också gärna ha duschtvål som är två-i-en, som alltså både kan användas till håret och kroppen.

Än så länge är det relativt få män som använder make up men även där ser man ett ökande intresse bland killar.

– Det är ofta de lite yngre och då är det främst concealer och foundation som efter- frågas, säger hon.

Dagbladet fick hjälp att navigera i skönhetsdjungeln och Annelie Rolandsen tipsar om en basic uppsättning produkter för en välvårdad hy och en annan med lite dyrare, mer avancerade krämer.

Dela
  • +1 Intressant!