”Klarar det inte utan varandra”

Varje sten är ett eget problem. I klätterformen bouldering finns ingen säkerhetsutrustning.– Det är en jätterolig träningsform, säger Pär Åslund, klättrare.

För den som vill bestiga en sten eller två finns det många fina ställen runt Sundsvall med omnejd. I bouldering som är en gren i klippklättring har klättraren inga säkerhetslinor och tar sig upp för egen hand. Det är hjärna, styrka och lite adrenalin förpackat i en träningsform.

– Det är mer uthållighet än styrka tycker jag, säger Oscar Berg, klättrare.

Problem att knäcka

I Bergafjärden finns många problem att knäcka för boulderingfantasten. Upp mot 400 utsatta stenar med klättermöjligheter, så kallade problem, finns i området. Dagbladet träffar Pär Åslund, Anders Edlund, Oscar Berg, Erik Sjölund och Jörgen Boija en sommarkväll i juni. Kritade händer och lätta klätterskor med gummisulor på fötterna hör till utrustningen i bouldering. När den ene klättar står de andra och passar.

– Sätt foten där, använd pistolgreppet, tipsar Pär Åslund.

Egna namn

Erik Sjölund är på väg upp för problemet ”Sweden”. Alla problem har egna namn nämligen. Den som borstar ut en bana i stenen och bestiger den först får döpa den. Erik Sjölund har inte klarat just den här stenen förut, och nu ser det lovande ut. Efter ett par genomtänkta flytt med händer och fötter är han uppe.

– Det där var sjukt nice, säger han.

På marken nedanför ligger madrasser, de kallas ”craschpads”. Men här används bara uttrycket ”paddor”. I bouldering klättrar man inte särskilt högt över marken, men det finns alltid risker ändå.

– Vi står nedanför oss passar och om någon skulle ramla försöker vi styra ner den på paddan, säger Pär Åslund.

Fjärde säsongen

Det är hans fjärde säsong med just bouldering. Han klättrar även inne och är bland annat ansvarig för boulderinggymmet på Sundsvalls Klätterklubb. Han är ute i skogen många gånger i veckan och klättrar.

– Det är en bra ursäkt för att komma ut i naturen. Vissa dagar är jag bara ute en timme, andra dagar är jag ute hela dagen, säger han.

Vi byter ställe till två klippblock som står nära varandra. Den ena väggen heter ”Chat with the bat”. Ett problem som Pär Åslund inte har klarat tidigare.

– Nu är jag laddad, säger han och fokuserar.

”Tyngden på fötterna”

Det är en ganska hög vägg för att vara bouldering, och efter att ha gjort sex flyttningar med händer och fötter är han uppe. Han är glad, såklart. Att klara ett problem är en bekräftelse på att man förbättrar sig.

– Det handlar mycket om att dra sig inåt stenen med händerna och att lägga tyngden på fötterna, säger han.

För det otränade ögat ser sidan på stenen ut som vilken sten som helst. Men har en klättrare varit där syns vita fläckar lite här och där.

– Man kommer tillbaka till samma sten många gånger under en sommar. Det är belönande när man klarar problemen, säger Pär Åslund.

Det ser lite klurigt ut. Men klättrarna hjälper varandra att hitta nya sätt att lösa stenarnas problem.

– Man är ensam när man klättar, men man skulle inte klara det utan varandra, säger Pär Åslund.

 • Det här är bouldering

  Bouldering är en gren av klättringssporten. Boulder kommer från engelska språket och betyder klippblock. Bouldering sker således oftast på klippblock och med en crashpad (svensk slang ”padda”) på marken som skydd vid fall.

  Klättringen består ofta av relativt få rörelser (moves) och den kan vara mer teknisk och atletisk än annan klättring. Klättraren väljer en väg upp över blocket, och denna väg kallas inom bouldering för ett problem.

  Då klippblocken oftast inte är mer än några meter höga (enligt Svenska klätterförbundet max 6 meter), bygger bouldering mer på styrka och teknik än uthållighet – något som delvis skiljer den från övrig klättring.

  Till skillnad från annan klättring kräver bouldering dessutom betydligt mindre utrustning; ett par klätterskor, en kritpåse med krita (magnesiumkarbonat), en crashpad, samt en borste att rengöra greppen med. Sporten har vuxit snabbt i Sverige och runt om i världen.

  Tips

  För att hitta stenar finns hemsidan ”27crags.com.”

Dela
 • +1 Intressant!