Koll på kurvor

Bekvämt bohemiskt eller tuff i tunika. Mariana ”Nana” Jäärf, Timrå, kan konsten att klä en kurvig kropp. Följ med Dagbladet Stil in i garderoben hos ägaren till Stenstans färskaste butik.

Drömmen och ambitionen fanns redan där. Så det var inte mycket att fundera över när butikslokalen på Kyrkogatan plötsligt i våras blev ledig.

– 14 dagar efter att jag fått beskedet om att lokalen skulle bli ledig så var allt klart. Jag tycker jättemycket om den där butiken, jag hängde ofta där förut när Dallas höll till där, berättar Mariana eller ”Nana” som hon är van att kallas.


Öppnat egen butik

För en vecka sedan slog hon, som jobbat med kläder hela sitt yrkesliv, upp dörrarna till sin första egna klädbutik Nana’s. Några pytteplagg går inte att finna på butikshyllorna – Nana har specialiserat sig på kurvor och således startar storleksskalan på 42.

– Jag får jobba med glada kunder som blir väldigt nöjda när de får hjälp – man är både lite psykolog och säljare. Till mig kommer kunder som kanske gett upp hoppet om att känna sig fin, och så går de ut och är helnöjda. Det är jätteroligt, säger Nana.

Hon, som stilmässigt kan gå från bohem i ballongbralla till rocktjej i smala jeans, låter känslan styra klädvalet snarare än modet. Den egna garderoben – en liten men naggande god klädkammare med blommiga tapeter och Sex and the City-dvd:er på hyllorna – rymmer allt från färgsprakande tunikor till mysiga, stickade tröjor.


Sjalsjuka

Samt, icke att förglömma, Nanas sjalsamling. När maken rensade förråden härförleden konstaterade han krasst att frun är värd ett VM-guld för sitt sjalinnehav.

– Man har ju sjalsjuka. Varje vår får jag ångest eftersom jag måste ta av mig dem när det börjar bli för varmt, säger Nana.

Den egna erfarenheten av att ha jagat kläder i rätt passform är värdefull för henne som säljare, tror hon. Efter att länge ha försökt banta bort både babykilon och glädjediton har hon nu ”valt chokladen” framför en mindre storlek.

I den egna butiken försöker hon avdramatisera vikt och storlek. På väggarna hänger inramade porträtt av kurviga kändisar som Queen Latifah och Sarah Dawn Finer jämte skyltar med små citat i stil med ”Spegel, spegel, vad fan var det som hände?”.

– Jag hoppas kunna inspirera och få folk att känna att de är fina fast de är kurviga. Jag tror att det var Trinny och Susannah som sa; se dig själv i spegeln, titta på det fina du har – och gör något bra av det.

 • Mariana ”Nana” Jäärf

  Ålder: 44

  Gör: Har nyligen öppnat butiken Nana’s för storlek 42-56.

  Favoritplagg: En randig kofta från märket Fenn Right & Manson, köpt på MQ 93-94. ”Det var ögonblicklig kärlek och jag kan inte göra mig av med den. Men mannen har alltid tyckt att det är det fulaste jag har”.

  Favoritbutik: Make Up Store.

  Sämsta köp: ”Alla små kläder man ska växa i, som man köper för att använda bara man gått ner tio kilo. Det är bara dömt att misslyckas”.

  Modeintresse: ”Jag köper någon tidning då och då för att hålla mig uppdaterad men har aldrig följt trender stenhårt. Jag har alltid tänkt att det man känner sig bekväm och fin i, det passar man i”.

  Shoppinglast: ”Smink! Jag tycker om allt som glittrar och handlar det mesta på Make Up Store. Det är som en godisbutik för vuxna”.

  Så mycket shoppar jag för: I snitt 2 000 kronor per månad.

 • Nanas smarta tips för stora:

  • Är du som jag formad som ett äpple brukar det se bra ut att satsa på oversize på överkroppen och smalna av silhuetten nertill, med tights eller smala jeans.

  • Den som är storbystad passar ofta väldigt bra i v-ringat, även om leverantörerna inte fattat det än och ofta gör stora, breda kragar.

  • Se dig i spegeln – och framhäv det fina.

Dela
 • +1 Intressant!