Lägerträffar ska få unga jaktintresserade

Bygger vindskydd. Fredrik Edlund visar hur man bygger ett vindskydd i naturen.

Inom jägarkåren söks det med ljus och lykta efter unga människor, som vill lära sig om jakt.Jägarnas riksförbund i Medelpad har i en rad år bjudit in unga till lägerverksamhet under sommartid.Så har också skett i sommar och det är förbundets Timråavdelning som ordnat lägret.

– I år har det inte varit lika lätt att få unga att nappa på lägret, men vi har i alla fall fått ihop en grupp som deltagit och som vi också bjudit in till en uppföljning under andra delen av augusti, säger Anders Norberg, från Sundsvall, som i en rad av år varit ledare på lägren.

Var förberedd

Att man ska ha respekt för naturen togs upp under lägret. Unga och äldre jägare går ut på olika typer av jakt. Och då gäller det att hålla koll på väder och väderstreck, så att man inte ska komma fel.

– Därför bjöd vi in Fredrik Edlund, en kille som har stora kunskaper om hur man rör sig i naturen och vad man ska göra ifall man blir överraskad av dåligt väder eller om man går vilse. Han visade unga hur man bygger om ett enkelt vindskydd om man vill vila ut eller om man behöver övernatta i naturen. Viktigt är att man behåller lugnet och ser till att man gör ett enkelt men bra vindskydd som skyddar mot regn och blåst, säger Anders Norberg.

Ta skydd

Fredrik Edlund byggde tillsammans med ungdomarna ett vindskydd och berättade hela tiden om hur man ska göra. Han inpräntade också att friluftsliv är härligt, men att man ändå måste vara beredd på att något oväntat kan hända och att det då är bra att kunna bygga och skydda sig om ett oväder kommer.

– I övrigt hade vi en givande dag i Åsäng i Timrå, där vi pratade om säker vapenhantering. Unga måste tidigt lära sig att det är viktigt att ha en säker vapenhantering. Vi lät dem prova luftgevärsskytte på bana och vi provade att kasta yxa. Manne Netelä var en hejare med yxan och prickade mitt i på sitt första kast, berättar Anders Norberg.

Besök av SCA

Vid en uppföljningsträff under andra halvan av augusti kommer Timråavdelningen av Jägarnas Riksförbund, Timråavdelningen att få besök av SCA, som ska berätta om hur skogsbolaget ser på jakt.

SCA äger stora skogsarealer i framför allt Norrland och har många jägare på sina marker.

Dela
  • +1 Intressant!