Maries barnkläder sticker ut

Marie Öberg tyckte klädkedjornas barnkläder var trista och tråkiga. Så hon köpte ett par symaskiner och började sy egna kläder till barnen. Nu sätter hon färg på allt fler barn i både Stöde och Sundsvall. – Det har blivit stor efterfrågan på kläderna jag syr och det är jättekul, säger hon.

Marie Öberg bor idylliskt med make, tre barn, hästar och hund i utkanterna av Stöde. Till vardags är hon journalist på Dagbladet, men det stora intresset är att sy.

Hon säger att hon ärvde syådran av mamma Margit.

– Jag sydde väldigt mycket när jag var yngre. Jag designade också kläder själv och tyckte det var jättekul.

Men sen kom en massa annat emellan Marie och symaskinen, bland annat maken Peter och barnen Vincent, NovaLee och Johleene.


Färgglada barn

Men för ett år sedan tog intresset ny fart. Det var när hon sökte kläder till barnen och tyckte de var gråa och tråkiga.

– Jag vill att barnen ska vara färgglada. Dessutom reagerade jag på debatten att kläderna innehöll så många kemikalier, det kan inte vara bra att barn har sånt närmast kroppen.

Så Marie sökte sig fram på internet och hittade garanterat giftfria tyger, öko-texcertifierade, som dessutom var allt annat än trista och färglösa. Hon skickade efter och sydde till de egna barnen.

– Andra föräldrar tyckte kläderna var fina och frågade om jag kunde sy åt deras barn. Sedan har det rullat på och spridit sig vidare från mun till mun.

De barn som vill får själva vara med och peka bland de färgglada tygerna och bestämma hur deras kläder ska se ut.

– Då är de jättestolta och det blir extra kul och när kläderna är färdiga.


Tre maskiner

Nu sitter Marie och syr i vardagsrummet. Tre maskiner med olika funktioner står på plats på det nu något slitna bordet. Hon längtar till att syrummet i källaren ska stå klart så hon får flytta ner med sina maskiner och tygbuntar.

Hur hinner hon då med sig?

– Jag syr på lediga dagar och så tittar jag aldrig på tv. När barnen lagt sig och maken gått ut i garaget sätter jag mig vid symaskinen.

Nu har Marie Öberg startat ett eget företag, ”Made In Stöde”, och syr färgglada tröjor, kjolar, byxor, linnen, shorts, och myspys för glatta livet.

– Det är verkligen ingenting jag blir rik på. Men det är ju så himla kul, säger hon.

Fotnot: Öko-Tex Standard 100 är ett internationell test- och certifieringssystem för textilier som är världsledande. En öko-tex certifiering garanterar att kläderna inte innehåller några skadliga ämnen som kan vara farliga för huden och hälsan.

  • Maries tips om du vill börja sy

    • Använd bra tyger som är lätta att sy i

    • Börja med enkla klädmönster, inte för avancerat.

    • Bra ”verktyg” gör det roligare att sy

Dela
  • +1 Intressant!