Rätt dryck sätter krydda på grillkvällen

Det svajiga vårvädret till trots är det nog många som börjat slänga de första köttbitarna – eller grönsak­erna – på grillen. Men lika viktigt som det är med vilken marinad som funkar bäst, lika viktigt är det vad du häller i glaset. Här får du några expertråd för hur du bäst förgyller din sommarkväll.

Oavsett om du föredrar en blodig marinerad köttbit eller ett spett med grillade grönsaker så finns det alltid sätt för hur man kan förhöja smakupplevelsen på sin grillade måltid.

Vi frågade några experter vad man ska tänka på när man väljer vin eller öl till sin måltid.

– Tillagningen av maten är det viktigaste när man sen väljer dryck. Jag tycker man ska passa sig för att ha något i glaset som är smakmässigt under det man har på tallriken, säger Sigge Johansson, kommunikatör och dryckesexpert på Systembolaget.


Marinad

Även Daniel Norlander, sommelier på Casino Cosmopol i Sundsvall, vet vad som passar och han tipsar om sina favoriter.

– Jag är ju väldigt svag för kött just när jag grillar, och då vill jag gärna ha det marinerat. Det som jag tycker passar bäst då är ett rött vin med mycket bränd fatkaraktär, som har lite kärvhet och kraft i sig samtidigt som det är mycket fruktigt, säger han.

För att se några vinsorter han tipsar om kan du titta här intill.


Elegant vitt vin

Kött är kanske det vanligaste vi ser på grillarna runt om i landet.

Men det är inte ovanligt med fisk, fågel eller vegetariska inslag. Så klart kan man anpassa drycken efter det också, men det gäller fortfarande att tillagningen är viktigast för dryckesvalet.

– Har man någonting som är mindre smakrikt kan man ta till exempel ett vin som är lite mer elegant, kanske inte lika explosivt i smaken som om man gör något med mer smak i. När det gäller vegetariskt tycker jag man kan tänka lite mer syra i vinet, säger Daniel Norlander.


Lager eller ale

Vad gäller öl, så tipsar Sigge Johansson om att det ofta passar bra med någon sorts ale till en rätt med lite mer krydda i, medan en lite neutralare rätt kan höjas av en ljusare lageröl.

– Sen får man alltid se till helheten. Är det sommar och varmt kanske man inte alltid vill ha det där eldiga vinet, utan helt enkelt kan det vara gott och svalkande med en kall öl, så kan man spara vinet till senare på kvällen, säger Sigge Johanson.

  • Daniel Norlander tipsar om:

    Röda viner:

    Pérez Cruz (Chile, Cabernet Sauvignon), 79 kr

    Passar till: Smakrikt kött, gärna marinerat

    ”Det har lite kärvhet och fat- karaktär och mycket fruktighet i smaken, ett riktigt prisvärt vin.”


    Mont-Redon Réserve Côtes du Rhône (Frankrike, Grenache, Cinsault, Syrah), 105 kr

    Passar till: Mindre smakrik mat, kyckling, fisk.

    ”Det här är ett av mina absoluta favoritviner, det är väldigt elegant och lite kryddigt. Rekommenderas varmt”.


    Mousserande vin:

    Vecchia Modena (Italien, Lambrusco), 69 kr

    Passar till: Vegetariskt, plockmat, eller neutral kyckling till exempel.

    ”Ett rött bubblande, bärigt vin med liten syra, inte så strävt. Servera gärna svalt”.


    Vita viner:

    Finca Montepedroso (Spanien, Verdejo), 139 kr (Beställningssortiment)

    Passar till: Fisk, fördrink, aperitif

    ”Ett torrt vin med fantastisk fatkaraktär, passar till neutral, lite fetare fisk eller svalt innan grillen är färdig”.


    Bonterra (Usa, Chardonnay), 135 kr

    Passar till: Smakrikt grillat kött.

    ”Ett fett och smörigt vin med fyllig fatkaraktär som man kan ta till det grillade köttet om man inte gillar rött”.


    Öl:

    Estrella Damm (Spanien), 75 cl, 55 kr

    Passar till: Fågel, fisk, före/efter grillen.

    ”Smakar lite citrusfruktaktigt och är fantastiskt på sommaren i stora kupade glas med mycket skum. Den är dessutom ofiltrerad så vill man kan man lagra den själv”.


    S:t Eriks Sommar Ale, 33 cl, 18,90 kr

    Passar till: Smakrik mat från grillen.

    ”En väldigt smakrik och fruktig ale, serveras sval men inte för sval. Kraftfull och passar därför till smak-rikare mat”.

Dela
  • +1 Intressant!