Rolf fick till slut sin Jessica

Redan som 15-åring föll Rolf Jakobsson pladask för motorseglaren Jessica. Nu, efter 40 år, är kärleken ”besvarad” och Jessica äntligen hans. – En underbar gammal dam, säger Rolf Jakobsson om sina drömmars båt.

För två veckor sedan köpte Rolf Jakobsson på Alnö en båt. Inget märkvärdigt med det kanske, men då ska man komma ihåg att han hade väntat på tillfället i 40 år. Jessica är nämligen en väldigt speciell båt.

Historien om Jessica tar sin början för över 60 år sedan. Redan 1948 byggdes skrovet till vad som först var en fiskebåt, med låg reling för att fisknäten enkelt skulle kunna bärgas.


Fick segel och ruff

20 år senare köpte Sundsvallsbon Brage Nordin båten, med ambitionen att förvandla den till en fullfjädrad motorseglare. Bordläggningen utökades och stäven förlängdes och Jessica fick även ruff och segel.

Ett gediget hantverk i trä som 1972 låg och guppade i hemmahamnen Ortviken, när Rolf Jakobsson som 15-åring såg henne för första gången.

– Jag var träbåtsfreak redan då och tyckte hon var djävulskt läcker, säger Rolf Jakobsson.

Sedan den dagen har han bara väntat på att själv få äga henne. Brage hade lovat att Rolf skulle få köpa henne och nu, 40 år senare, var hon till salu.


Fin gammal dam

Rolf sålde sin egen båt för att kunna lägga all tid på Jessica, det är inte utan att det följer ett visst ansvar med att ta över en fin gammal dam.

– Vi är bra kompisar jag och Brage, men han håller ett öga på mig, säger Rolf Jakobsson.

I vinter väntar hårt arbete för att behålla Jessica i god kondition. Att äga en träbåt innebär en hel del jobb.

– Har man en träbåt ska man se till att den är i fint skick.

För det är något särskilt med träbåtar, menar Rolf Jakobsson.

– Jag har alltid hållit på med träbåtar. Trä är ett levande material, med mer känsla. Allt arbete är en del av båtlivet, säger han.

Förutom att vara träbåtsentusiast är Rolf Jakobsson dessutom en riktig sjöbjörn, om det nu finns några sådana kvar. Pappan arbetade som lots och Rolf är mer eller mindre född på sjön.


Pappas fotspår

I dag går han i pappans fotspår och arbetar själv som båtsman på Sjöfartsverket.

– Jag jobbar ju på sjön, men så fort jag är ledig sticker jag ut.

Med Bottenhavets bräckta vatten i ådrorna är det kanske ofrånkomligt.

– Sjön är underbar, det är en frihet. Man kollar väderprognosen och ser var det är bäst. I sommar åkte vi norrut, säger Rolf Jakobsson, som också har glädjen att dela intresset med sin sambo.

– Det är tur, annars skulle det nog inte gå.

Och intresset för Jessica delar han gärna med sig av.

– Många kommer fram och vill prata. Det är ingen vanlig båt, konstaterar Rolf Jacobsson.

Dela
  • +1 Intressant!