Se upp för huggormarna

Huggormar är något som väcker upp känslor hos människor. En del är mycket rädda för att gå i områden där de vet att huggorm finns. Andra rör sig obehindrat i närheten av dessa ormar, som är den enda giftiga ormarten i Skandinavien.

En läsare, som heter Inga, men som i övrigt vill vara anonym, hör av sig och säger att hon inte längre vill ta promenader på Norra berget efter att ha läst att det där finns gott om huggorm. Hon har även sett huggorm på sommarstugetomten och frågar hur man ska få bort den.

Huggormen är giftig och kan hugga om man kommer för nära. Men så vitt man vet så är det ingen som promenerat på Norra berget som blivit huggormsbiten. Tvärtom, på berget rör det sig mycket människor och bilar. Det stör ormarna, som söker sig till lugnare platser.

Döda inte

Om man får orm på tomten, antingen det gäller villan eller sommarstugan, så ska man inte döda den.

I stället ska man försöka bära bort den, men man ska ha rejäla handskar som skyddar händerna ifall man törs bära bort huggormen. Man kan också med en kratta, en håv eller en stark pinne försöka bära bort ormen.

Placera ormen i en hink, med lock, eller en säck som går att knyta igen. Bär ormen cirka 500 meter bort. Lägg den i en skogskant eller på en äng där den kan trivas, så kan man räkna med att den inte återvänder.

Andra knep är att störa ormarna så att de inte trivs. Efter en tid tröttnar ormarna och flyttar.

Klipp gräset

Ett bra sätt att hålla trädgården fri från ormar är att hålla gräsmattan kortklippt. Huggormar trivs inte på gräsmattor som är välklippta. Den känner sig osäker på fria ytor. Se också till att plocka bort ris från marken där ni vill ha ormfritt. Ormar söker sig gärna till rishögar.

Ni som gillar att plocka bär kan också störa ormar genom att föra oväsen och röra om med en pinne i bärriset, så att de flyr undan.

Solens strålar

Soliga och varma dagar kryper huggormar gärna fram i en skogs- eller vätnakt för att känna solens varma strålar. Var sålunda vaksam i skogskanter där ormar kan ligga i solen. Och i trädgårdar där orm krupit fram på gräsmattan så ska ni se till att barn inte springer barfota innan ni är säker på att orm inte finns kvar.

Vuxna människor som blir huggormsbitna är sällan i fara. Men om det sväller upp där ormen bitit och man får feber bör man söka upp läkare. Årlingen är det cirka 200 personer i Sverige som söker läkarvård efter att ha blivit biten av en huggorm. Ofta hugger ormen ”torrt”, nämligen utan att spruta in gift eftersom huggormen skiljer på försvarsbett och på bett som ska ge mat.

Dela
  • +1 Intressant!