Sju procent av Sveriges jägare är kvinnor

Hur många jägare finns det i Sverige? Enligt officiella siffror är det 265 000 jägare i Sverige varav sju procent av dem är kvinnor.

När man frågar varför de jagar, så svarar 64 procent att det främst är för rekrationsvärdet. 36 procent säger att deras främsta skäl är att få kött.

Älgjakten är den stora grejen för älgjägare. Den svenske jägare lägger i genomsnitt ner nio dagar på älgjakten varje år. Jägarna avlossar årligen cirka drygt en miljon skott.


Nästan två miljoner

I vårt land finns 1 974 496 vapen med tillstånd.

De flesta jägare i vårt land är medlemmar i Svenska Jägareförbundet som har omkring 200 000 medlemmar.

Jägarnas Riksförbund har drygt 35 000 medlemmar. Därutöver finns en rad jägare som inte är anslutna till något förbund. I mellersta Norrland beräknas det finnas 10 000 jägare som inte är anslutna till någon jägarorganisation.


”Ren och skär katastrof”

– 10 000 som saknar medlemsskap i någon jägarorganisation är ren och skär katastrof och vittnar om att vi är dåliga på att marknadsföra vårt budskap. Det är allt för många som inte förstått hur viktigt det är att vi jägare gemensamt engagerar oss för jaktens framtid genom medlemsskap i en organisastion som arbetar för jakten och jägarna, framhåller Göte Grubb, jaktvårdskonsulent för jägareförbundet i Region Mitt.

Såväl Jägareförbundet som Jägarnas Riksförbund jobbar med olika medel för att öka medlemstalet. Uppenbarligen har man svårt att nå fram med budskapet till alla eftersom så många jagar utan att vara medlemmar i något förbund.

Dela
  • +1 Intressant!