Snygg på scenen

I ”Dansbandskampen” blev hon tv-stjärna i blå paljettbasker. Rampljuset är Shake-vokalissan Christine Granholms egen catwalk. – På scenen får jag utlopp för mitt klädintresse, säger hon.

Grälla färger och matchade kostymer – dansbandsvärlden är knappast känd för sin goda smak.

Undantaget heter Christine Granholm.

I garderoben hemma i Timrå står skokartongerna med fina festklackar i rader på hyllorna. Varje låda är prydligt märkt med sitt innehåll; ljusrosa sandaletter, silverballerinor, röda spetsskor. Klädstången bågnar lätt av hennes shoppingfynd.

– Det är väl inte direkt någon fördom att det funnits en del dålig och inte minst bisarr smak inom dansbandsgenren. Kanske var det så att de slog till ordentligt på kläderna eftersom det är avdragsgillt. Sådant ser man egentligen inom alla musikgenrer, titta på hårdrocken till exempel. Det är bara det att det anses som coolt medan dansband är mer töntigt, säger Christine.

Shake styrs inte av någon ”dresscode” på scenen.

Men när det ska tävlas i musik måste man förstås tänka taktiskt. I finalen av ”Dansbandskampen” såg Timråbandet därmed till att hinna med ett klädbyte, trots att tiden egentligen var för knapp.

– Vi skulle spela dels ”Du ringde från Flen”, dels Duffys ”Mercy”. Låtarna har inte alls samma känsla så det gick inte att ha samma kläder, menar Christine.

Hon matchade den souliga radiohiten ”Mercy” med en tuff, kornblå paljettbasker – som rönte uppmärksamhet i medierna.

– Det är på scenen jag får utlopp för mitt klädintresse. Mitt jobb gör att jag kan köpa plagg som man annars inte skulle ha tillfälle att bära. Men till vardags kan jag inte vara särskilt uppklädd eftersom man alltid är på resande fot, bär grejor och så. Vardagskläderna får stå tillbaka lite – tyvärr.

Efter att som ung ha provat både flower power-looken och monokromt svart har Christines scenstil landat i en mix av ”sött och salt”.

– Förut var det mycket old school, 40- och 50-tal, och ganska flickigt. Nu är det mer varierat, med hårdare skor, lite mer åt rockhållet. Det blir mycket klänningar, jag gillar klänningar.

– Ja, verkligen. Klackar är väldigt snyggt. Jag älskar skor. Så det blir mycket onda fötter på scen. Men man vill ju vara snygg när man står där.

Den traditionella dansbandsstilen sjunger på sista versen, tror Shakesångerskan. Branschen är mätt på frosseriet i skrikiga slipsar och käcka västar.

– Den där stilen med matchade kläder blev ju norm förr. Nu får man vara mer individuell, även om det fortfarande är så att man helst inte ska sticka ut för mycket.

– Jag har väl fått en del reaktioner. Folk tycker att man är elegant och fin, säger Christine.

– Men att Peter började ha skinnjacka, det tyckte folk var fult. Någon tyckte ”Titta på Lars-Kristerz, så ska man se ut”.

 • Christine och kläderna

  Namn: Christine Granholm

  Gör: Sångerska i dans­bandet Shake från Timrå.

  Ålder: 25

  Favoritplagg: Ofta blir det senaste inköpet favoriten. Just nu en klänning i blå nyanser från brittiska nätsajten Asos.com

  Favoritbutik: Ingen särskild – jag handlar mest på nätet.

  Sämsta köp: När 1891 öppnade köpte jag en vit tröja där bara för att handla något, men den är inte alls min stil. Jag har aldrig använt den. Den får hänga kvar i garderoben som en påminnelse om att man inte ska köpa för mycket.

  Modeintresse: Det går inte en dag utan att jag tittar i tidningar och så, men jag är ingen slav under trender. Jag är snarare klädintresserad än modeintresserad.

  Shoppinglast: Skor! Det är ju lite klyschigt, men skor kan ju verkligen göra en hel outfit.

  Så mycket shoppar jag för: Det varierar. Jag gillar att göra kap – hellre en påse full med kläder än ett dyrt plagg. Men i snitt några tusenlappar per månad.

Dela
 • +1 Intressant!