Systrarna satte bo i Skatan

Då – en 100-årig sjöbod på väg mot totalt förfall. Nu – ett nybyggt skärgårdshus med altan på första parkett mot Sjöbodviken. Välkomna hem till systrarna Wahlbergs eget "skatbo".

Ge upp eller gasa på?

Grunden till det rödmålade arvegods som i över ett sekel tjänat som båt- och nätförvaring åt fiskarsläkten höll på att svika och systrarna Sara, 34, och Eva, 30, stod inför ett val.

Tre år och ett hisnande antal arbetstimmar senare var resultatet av deras beslut på plats – en nyrenoverad skärgårdspärla med egen brygga.

– Vissa gånger har vi frågat oss själva vad vi gav oss in på. Men det fick bära eller brista, berättar systrarna.

Gjorde något helt nytt

Vintern 2010 var den gamla sjöboden ett minne blott och under våren inleddes bygget av det nya huset. Utvändigt är det närapå en kopia av den gamla sjöboden – yttermåtten är desamma, liksom den karaktäristiska takvinkeln. Men bakom den gröna ytterdörren – också den ett ”arv” från sjöboden – döljer sig ett toppfräscht bostadshus med fyra sovrum, stora fönster mot Sjöbodviken och två uteplatser.

Syskonen lovade sig själva att lägga ner projektet och sälja om huset blev en källa till osämja. Men freden består och i vintras passerade de äntligen mållinjen.

– I februari sov vi här för första gången, det var helt overkligt. Plötsligt kunde man bo här, säger Eva.

Både för plånbokens och visionens skull har systrarna gjort så mycket som möjligt på egen hand. Planlösningen skiss- ade de upp själva med pappas hjälp innan en arkitekt fick sätta det hela på pränt.

– Vi har båda provat på saker vi aldrig tidigare gjort. Vi har lagt golv, spacklat, målat, satt väv, berättar Eva.

Stilen i huset är en enkel men elegant mix av second hand, splitternytt och släktklenoder. Väggarna har målats krispigt vita för att skapa en neutral bas.

– Vi vill inte förstöra det naturligt marina med alldeles för mycket saker. Utsikten och läget får göra sitt, säger Sara.

Återanvänt material

Pallarna vid bardisken i det luftiga köket är loppisfynd som systrarna piffat till med ny färg. Trasmattorna som pryder de nylagda golven är farmors verk medan pappa trollat fram hemsnickrade sängbord. Men också den gamla sjöboden har fått bidra till innekänslan – en av kåkens gamla dörrar fick till exempel bli sänggavel i det stora sovrummet på övervåningen.

Målet har varit att skapa ett skärgårdshem som passar alla smaker – ”skatboet” är nämligen inte något som enbart systrarna får njuta av. Ända sedan de valde att satsa på nybygget har tanken varit att hyra ut huset när syskonen själva inte är där.

– Med vitt som bas är inredningen lätt att alternera, det gör också att det inte känns för personligt. Vi vill ju att folk som hyr ska känna att de bor här, säger Eva.

Under pingsthelgen välkomnade ”skatboet” sina första gäster – och intresset har växt. Bara med djungeltrummans och en hemsidas hjälp är sommaren så gott som fullbokad.

Att efter två års hårt slit låta främlingar skörda frukten av allt arbete innebär blandade känslor, men:

– Vi har hunnit vänja oss vid tanken eftersom vi från första början bestämt oss för att hyra ut huset när vi inte kan använda det, säger Eva och fortsätter:

– Dessutom är det så kul när folk bott här och varit så nöjda. Man blir så glad då.

  • Systrarnas råd inför ett bygge

    • Ha koll på det administrativa. ”Bra planering gör allt mycket lättare sen. Håll god ordning bland alla papper om bygglov och ritningar och bestäm exakt var allt ska finnas”.

    • Missa inte detaljerna. ”Tänk igenom alla detaljer i huset så att du vet vad du ska svara när snickaren frågar vad du ska ha för fönsterfoder eller var kaklet ska sluta på väggen”.

    • Underskatta inte jobbet. ”Låt jobbet ta tid – särskilt om du jobbar heltid också, annars känner man lätt att man blir less och då blir det inte lika kul”.

Dela
  • +1 Intressant!