Viktor bytte kost och gick ner 20 kilo

Vi är mest vana att se Viktor Johansson från Ånge bakom micken i bandet Kill! Kill! Pussycat! Men många som äter efter LCHF har kanske trillat in på hans blogg SkinnyV. Han är en av de som lyckats med dieten och har nu lyckats tappa 20 kilo i vikt. – Jag mår hur bra som helst i dag, säger han.

Det var i början av januari som Viktor Johansson, elskåpsmontör och sångare i bandet Kill! Kill! Pussycat! under artistnamnet Victory Awesome, bestämde sig för en stor förändring i sitt liv.

Han var inte överviktig, men kände sig heller inte nöjd med att vågen pekade på 94 kilo, fördelat på hans dryga 190 centimeter.

– Jag mådde väl egentligen inte så bra heller. Jag åt ganska dålig mat och kände mig ofta uppblåst i magen. Men där så bestämde jag mig för att gå ner i vikt, säger han.

Efter att ha läst om LCHF, Low Carb High Fat, på internet bestämde han sig snart för att köra fullt ut. Ut med kolhydraterna, sockret och ölen, och in med blomkål, broccoli och vatten för att ta den enkla versionen. Samtidigt bestämde han sig för att motionera mera och började springa flera gånger i veckan.


”Kände mig trött”

Omställningen blev mycket stor.

– Jag kände mig ganska trött ibland eftersom kroppen är van att få socker, men det var som en slags avgiftningsperiod och nu har kroppen vant sig, säger Viktor.

Kilona började rasa i rask takt, och efter två månader hade Viktor mer än nått sin målvikt på 83 kilo, han hade passerat den och vägde nu 78 kilo. Kläderna i garderoben fick bytas från L och XL till S.

– Det gick så otroligt fort i början, men då gjorde jag lite så att jag bara tog bort kolhydraterna. Nu är jag bättre på att ersätta dem med till exempel blomkål, så nu har jag stabiliserat min vikt lite mer, säger han. Han har också lagt om sin träning lite och springer nu mindre, men tränar mer styrka.

Även flickvännen Therese Nordlund hakade på dieten, och tappade sju kilo den första månaden.

– Det är otroligt hur fort det gav resultat, säger hon.


Inspirerat vänner

Numera har hon återgått till att äta kolhydrater eftersom hon behöver dem när hon spelar fotboll, men middagarna blir nästan alltid LCHF-kost tillsammans med Victor.

– Och jag klagar inte, det är ju jättegott, säger hon.

Viktor berättar att flera av hans vänner och bekanta har blivit inspirerade av hans framgångar och börjat själva med dieten, bland annat bandkollegan Oskar Gunnarsson är en av dem som hakat på.

Det stora intresset från vännerna var också en stor anledning till att Victor för några månader sedan startade en blogg om just LCHF. www.skinnyv.blogg.se.

– Det var många arbetskamrater och kompisar som undrade hur jag gjorde så då passade det bra att skriva om det, säger Viktor.


Mår mycket bättre

Debatten kring LCHF pågår ständigt och det finns ännu lite forskning som visar hur det påverkar kroppen på lång sikt. Men det är inget som bekymrar Viktor.

– Jag har ju läst om riskerna, men jag mår ju mycket bättre när jag äter så här än innan så jag är inte orolig för sånt, säger han.

En sak är han dock orolig för. Det börjar ju närma sig surströmmingstider.

– Jag vet inte riktigt hur det ska gå. Man får ju varken äta med bröd eller potatis, så jag vet inte om jag kommer vilja ha något, säger Viktor och skrattar.

  • Viktor Johanssons Lchf-tips:

    Ät fasta måltider. ”Jag äter frukost, lunch, mellanmål och middag. Sen försöker jag att aldrig äta på kvällen”.


    Ersätt kolhydraterna.
    ”Från början gjorde jag lite så att jag bara tog bort kolhydraterna. Nu är jag bättre på att ersätta dem med till exempel blomkål”. Andra livsmedel för att ersätta kolhydrater är zucchini och broccoli.


    Noga med matvarorna.
    ”Det går inte att komma bort helt från kolhydraterna. Men en regel jag brukar köra är att när man kollar på innehållet i en produkt så ska det vara under fem procent, då klarar man sig bra”.


    Noga med frukt och grönt.
    ”Alla grönsaker som växer ovan jord utom majs och gröna ärtor är bra. Sen ska man vara försiktig med frukt då det innehåller mycket socker. Bär är bättre, jag gör mycket smoothies på till exempel hallon”.

  • Baconlindad kycklingfile med blomkålsgratäng:

    Ingredienser:

    2 kycklingfiléer

    1 paket bacon

    1 mozzarella

    1/2 blomkålshuvud

    1/2 gul lök

    6 dl grädde

    6 vitlöksklyftor

    100g chevré

    färsk basilika

    ca 2 msk vit balsamvinäger (eller efter smak)


    Gratäng:

    Sätt ugnen på 200 °. Blanda 2 dl grädde i en bunke och pressa i 2 vitlöksklyftor, salta peppra. Skär ner blomkålen i mindre bitar och skiva löken. Lägg i löken och blomkålen i en ugnsfast form. Häll över grädden och smula ned chevrén. Ställ i ugnen i cirka 45 min


    Baconlindad kyckling:

    Bryn kycklingfiléerna. Låt dem svalna och skär en liten ficka i dem. Fyll fickan med mozzarella och basilika. Linda dem sedan med bacon.


    Sås:

    Blanda 4 dl grädde och cirka 2 msk vit balsamvinäger, pressa sedan i 4 vitlöksklyftor, salta och peppra.

    Lägg kycklingfiléerna i en ugnsfast form och häll såsen runt kycklingen. Ställ in i ugnen i cirka 20 minuter

    Klart!

  • Laxburgare med broccoli och romsås

    Portioner: 5


    Ingredienser:

    cirka 400 gram laxfile

    1 gul lök

    1 ägg

    2,5 dl creme fraiche

    1 msk rom

    1 citron

    800 gram broccoli

    körsbärstomater

    1 rödlök

    salt och peppar


    Lagas:

    Börja med att koka broccolin tills den är mjuk och god.

    Skär laxen i mindre bitar och mixa den till en färs. Finhacka gula löken och blanda den med färsen och knäck i ägget.

    Smaka av med salt och peppar. Forma färsen till fem runda burgare. Stek tills de är genomstekta (stek alltid i äkta smör). Blanda creme fraiche, rom och pressa i citron efter smak. Smaka av såsen med salt och peppar.

Dela
  • +1 Intressant!