Arrangören kan göra skillnad

Tramsigt, fånigt, onödigt. Listan över hånfulla kommentarer till artiklar som handlar om ojämn könsfördelning på landets festivalscener kan göras lång. Framför allt är det tanken på kvotering som stör – ska en talangfull man behöva stå tillbaka för en medioker kvinna? – inte själva idén om ett samhälle där män och kvinnor får ta lika mycket plats. Men om vi tycker att mäns och kvinnors idéer och talang är lika värda att ta till vara på, skulle det vara konstigt om vi rakt av accepterade hur läget ser ut på landets scener.

Men det handlar inte om att en enskild person diskriminerats, utan om ett mönster: Männen dominerar på varenda festivalscen i hela landet. Förklaringen finns i en geggamoja av allt möjligt som samhället har rört ihop, och inget som en enskild person rår på bara så där. Men däremot går det inte att köpa sig fri från sitt ansvar.

Förra veckan granskade P4 Västernorrland Stadsfesten i Härnösand som ägde rum i helgen. 42 män och 2 kvinnor stod på scenen. ”Vi försöker hitta något som vi har råd med och som folk vill lyssna på, jag funderar aldrig på om det är en kille eller tjej”, sa Ken Johansson, en av projektledarna för Stadsfesten. På Storsjöyran i Östersund är könsfördelningen jämnare, 32 procent kvinnliga artister. Men även de har fått kritik, och nu ligger en text om jämställdheten på Yrans scener ute på festivalens hemsida: ”Är jämn fördelning mellan män och kvinnor i programmet något att sträva efter? Vi skulle säga ja. Självklart. Ett samhälles strukturella problem kan bara lösas med strukturella metoder. Att arrangera ett kulturevenemang som många människor tar del av och påverkas av innebär också ett ansvar”.

Trots att de två festivalerna agerar på samma marknad, är könsfördelningen på deras scener så olika. Med andra ord: En medveten arrangör gör skillnad.

Dela
  • +1 Intressant!