Äventyrare

Svante Säwén

Den lilla kaukasiska republiken Georgien har gått till val och förloraren, den tidigare presidenten Michail Saakasjvili har erkänt sig besegrad. Ja, nu sitter han visserligen kvar som president ett tag till, valet gällde nämligen premiärministerposten som tack vare grundlagsförändringar kommer att ta över mycket av presidentens makt. Men han erkänner alltså valresultatet. För det har denne västvärldens och inte minst Sveriges Carl Bildts (M) gunstling, fått mycket beröm. Visst, alla är glada för att han valde att inte klamra sig fast vid makten i strid med valresultatet. Fast där ska berömmet sluta.

Det är ett friskhetstecken att en man som utnyttjade OS-invigningen 2008 till att inleda kriget mot den store grannen i norr – Ryssland – röstas bort. Vad man än anser om Rysslands militära svar på detta anfall, måste Saakasjvili ses som värsta sortens äventyrare.

Vad hans besegrare står för är mindre klart. Bidzina (tidigare Boris) Ivanisjvili är en georgisk mångmiljardär som gjorde sig en förmögenhet i Ryssland under den stora oredans tid på 90-talet då statens tillgångar slumpades bort i nyliberal yra. Ivanisjvili har franskt medborgarskap och har sex partier bakom sig i en allians som mer än något annat syftat till att få bort Saakasjvilis parti.

Väst tycks se en risk i ett närmande mellan Georgien och Ryssland. Det är snarare alternativet som är dåligt. Det faktum att Saakasjvili sågs som en oförsonlig fiende av Ryssland, är en självklar anledning till att han måste bytas ut. Det ryska importstoppet har inneburit en hård belastning på Georgiens ekonomi. Flerhundraåriga kontakter saknar inte betydelse i dagens globaliserade verklighet heller.

Dela
  • +1 Intressant!