Besked

Ett drygt halvår har gått sen Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven tillträdde. I går höll han sitt första sommartal som partiledare i Vasaparken, Stockholm. I ett rejält ösregn tog han plats på scenen. ”Vi vilar inte, vi vacklar inte, vi väntar inte – Sverige ska nå full sysselsättning” var Löfvens löfte.

Hans första halvår som partiledare har stabiliserat partiet, vilket var helt nödvändigt efter den turbulens som rådde tidigare. Nu gäller de dock att börja leverera politik. Gårdagens tal visar att han börjar bli varm i kläderna.

Till åhörarna under uppfällda paraplyer lämnade han besked om att slopa den andra sjuklöneveckan för företag. Fler företagare törs och vågar anställa, sa Löfven, om någon är med och delar risken för att den anställde insjuknar. Framför allt för småföretagarna borde det här vara ett välkommet förslag.

De två sjuklöneveckorna kan tära rätt hårt. En halvering av sjuklöneperioden är en god hjälp när de står inför frågan om att anställa eller inte. Folk som varit lite sjuka får förhoppningsvis också chansen till en anställning.

Förutom halverad sjuklöneperiod pratade Löfven också om att införa ett innovationspolitiskt råd och satsningar på forskning och infrastruktur. Satsningar på företagarnas konkurrenskraft fanns också i tankebanorna. Inte minst internationellt. Eller som han sa: trygghet är nödvändigt inte bara för arbetstagarna, utan också företagarna.

Skuggbudgeten i höst kommer förmodligen att visa prov på mer igenkännande socialdemokratisk politik. Men förhoppningsvis också nytänkande. Talet var i vilket fall som helst ett avstamp inför en intressant höst där politiken successivt faller på plats. På Socialdemokraternas kongress i april nästa år läggs politiken sedan fast på allvar.

Annika Kallin

Dela
  • +1 Intressant!