Brunnsvik

Brunnsviks folkhögskola heter en väldigt viktig kugge för arbetarrörelsens framväxt. På skolan som ligger i Ludvika i södra Dalarna, har under åren tusentals fackliga funktionärer och socialdemokratiska aktivister utbildats. Men nu verkar det ta slut. För verksamheten flyttar nu till Borlänge. I varje fall om det beslut som är taget i dag ligger fast.

De som försvarar beslutet har hittat goda argument. Framförallt kan sex miljoner användas till utbildning i stället för till uppvärmning av lokaler. Det argumentet känner vi igen från många kommunala diskussioner där bevarandet av skollokaler ställs mot att pengarna i stället kan användas till lärare och undervisning.

Samtidigt åskådliggör det hela problemet med att ansvar läggs ut på många olika händer utan att någon ser till helheten. För LO som äger lokalerna är det hela säkert ett jätteproblem. Vad ska anläggningen nu användas till? Av en insändare i Aktuellt i politiken framgår att ett av problemen är att LO de senaste decennierna dragit ner på sin studieverksamhet. Det i sin tur kan säkerligen kopplas till att LO:s medlemsförbund – där pengarna finns – länge varit njugga med stödet till LO. Här någonstans finns grundproblemet.

Varför har då LO inte varit medgörligare i hyresförhandlingarna? Utan detaljkunskap gissar jag att det bottnar i att det är så stora och så dyra lokaler att hyran blir hög om folkhögskolan själv ska dra runt det hela. Synd att det slutar i vad som ser ut som ett chicken race där en anrik skola lämnas åt sitt öde. När vi verkar vara i det läget måste verksamheten vara viktigare än lokalerna. Men varför hamnade vi där?

Dela
  • +1 Intressant!