Dags att bekänna färg

Vad som blir resultatet av trepartssamtalen mellan regeringen, fack och arbets- givarsidan, står fortfarande skrivet i stjärnorna. Men det faktum att Fredrik Reinfeldt valde att göra ett stort nummer av förhandlingarna under Almedalsveckan, torde innebära ett gott förhandlingsläge, inte minst för facket. För statsministern skulle det vara en stor prestigeförlust att i november-december tvingas meddela att försöken att nå en uppgörelse har misslyckats.

Bakgrunden är att regeringen vill ha parternas hjälp att minska ungdomsarbetslösheten. Tanken är en uppskalad variant av den modell med yrkesintroduktion som redan prövats i flera branscher, där praktik kombineras med utbildning. Det är i grunden positivt att parterna tillsammans med regeringen vill öppna fler vägar för unga att komma in på arbetsmarknaden.

Samtidigt är det viktigt att komma ihåg att de grundläggande konfliktlinjerna ingalunda har upphört bara för att en borgerlig regering initierat trepartssamtal. Tvärtom hårdnar klimatet på arbetsmarknaden.

Många med svag förankring – unga, lågutbildade, invandrare, utländsk arbetskraft – lever i ett permanent tillstånd av otrygghet och ovisshet: Törs jag sjukanmäla mig eller påpeka missförhållanden? När får jag jobba nästa gång? Hur stor blir lönen?

I radioprogrammet ”Rundtur i Rut-landet” berättar en kvinna från Irak hur hon far som en skottspole mellan städuppdragen, arbetsdagen inbokad till sista minuten. Restiden mellan jobben ger ingen inkomst. Månadslön: 8 000 kronor. En av Annie Lööfs ”framgångssagor”.

Förra veckan blev det klart att en cafékedja ska betala skadestånd till Hotell- och restaurangfacket för att man bland annat skickat hem anställda dagar då försäljningen varit svag och uppmanat att hellre byta pass än att sjukskriva sig.

Är verkligen problemet att det är för mycket ordning och reda på svensk arbetsmarknad? I trepartssamtalen lär Svenskt Näringsliv lyfta kravet om uppluckrad anställningstrygghet, att det måste bli lättare att säga upp och välja och vraka bland löntagarna. Både Centern och Folkpartiet stöder arbetsgivarkravet.

För Fredrik Reinfeldt blir trepartssamtalen därför ett viktigt test, gäller hans trohet mot den svenska modellen även i skarpt läge? Är han beredd att köra över sina småsyskon i alliansen och landa en uppgörelse med parterna?

Dela
  • +1 Intressant!