Dags att korta sommarlovet

När grundskolan är stängd på sommaren ökar kraven på fritidshemmen eftersom barnen är där hela dagen. Det blir svårt att upprätthålla kvaliteten på verksamheten, fritidshemmen har helt enkelt inte tillräckligt med resurser för att ta hand om barnen på heltid, skriver TT.

Men det är inte bara på fritids som pressen ökar. Även familjer där ekonomin är ansträngd får det svårare under sommaren när skolan är stängd. Under skolterminerna är det i alla fall ett mål mat om dagen som äts utanför hemmet och skolan håller barnen sysselsatta.

Riksnormen för socialbidrag är att äta för 56 kronor om dagen. Socialsekreteraren Sanna Lindgren berättar för tidskriften Filter om när hon bestämde sig för att leva på samma summa som sina klienter: ”Jag åt så mycket krossade tomater så det är inte klokt”, det blev storkok och linsgrytor, berättar Sanna Lindgren.

Hon säger också att det inte blir någon glädje när man inte får äta det man känner för, utan bara det man har råd med. Hur ska en familj som lever på den normen ha råd med glass, roliga sommarlovsaktiviteter för barnen? Tio veckors sommarlov kan vara alldeles underbart – men också oändligt långt. Och dessutom är det inte längre motiverat.

Det långa sommarlovet är anpassat efter att barnen behövdes i jordbruket. I dag finns det så få jordbruk kvar, att det är normen är inte rimligt. Socialdemokraterna föreslog i våras att införa obligatorisk sommarskola för de barn som inte klarade godkända betyg – men det finns skäl att förkorta sommarlovet för samtliga elever. Dels för att sommarlovet är för långt, dels för att längden är anpassat efter ett annat samhälle med andra behov. Därför är det dags att se över den långa sommarledigheten.

Dela
  • +1 Intressant!