Dags för prussiluskfria zoner?

Allt fler vuxna vill slippa barn på semestern och researrangörerna erbjuder fler barnfria hotell, på flygplan testas barnfria zoner. Barnfria kaféer finns redan, det senaste är åldersgräns för självplock av jordgubbar. ”I stället för att höja priset på grund av allt mer sönderrivna klasar, nedtrampade bär och ökat matsvinn har vi satt en åldersgräns och... sänkt priset”, skriver Jordgubbslandet utanför Östersund i en annons, ironiskt nog samma dag som TT sänder ut en text som handlar om hur förtjust det svenska folket är i att plocka bär. Var tredje svensk plockar sina egna bär hos odlarna. Räknas barnen?

Att skapandet av så kallade barnfria zoner breder ut sig borde oroa oss. Underförstått är barn skräniga, skrikiga, kissar i poolen, trampar ner bär, bidrar till ökat matsvinn. Det händer att barn gör sig skyldiga till allt det där, men det gör vuxna också emellanåt.

Människor har ständigt synpunkter på hur barn ska vara. Det finns oändligt många sätt för en förälder att göra fel, även om rätt och fel i barnuppfostran lyckligtvis har luckrats upp med tiden.

Omvärldens pekpinnar till barn och föräldrar är antagligen en viktig förklaring bakom skapandet av jordens mest störiga, uppkäftiga och lillgamla unge, Pippi Långstrump. ”Pippis mamma” Astrid Lindgren lämnade sitt hem i Vimmerby bara 16 år gammal på grund av en olämplig graviditet. Det var på den tiden när barn skulle synas men inte höras, och ensamma mammor helst gömmas undan.

Ensamstående föräldrar riskerar att drabbas extra hårt när de barnfria zonerna utökas. Är man två är det alltid lite lättare att ha koll. Självklart går det att förstå både charterresenären som söker lugnet och odlaren som har problem med nedtrampade bär.

Men i stället för att införa åldersgräns, varför inte skapa en liten plätt med plantor där barnen kan härja fritt? I stället för barnfria zoner på flygplan, varför inte kalla det tysta zoner? Många barn tycker, precis som vuxna, att det är skönt med lugn och ro omkring sig. Det finns också barn som plockar bär med stor vördnad.

Barn är olika. Det fick Prussiluskan i böckerna om Pippi bittert erfara. Prussiluskan är den prydliga damen som tror att alla barn ska vara artiga, rena och tysta, som Tommy och Annika. Pippi förstod hon sig däremot inte på.

Som småbarnsförälder tänker jag ibland att det skulle vara intressant att skapa zoner fria från sådana som Prussiluskan. Det skulle vara skönt att slippa ”hjälpsamma” personer som alltid vet bäst. Men det går ju inte! Eller är det månne nästa års koncept inom resebranschen?

Dela
  • +1 Intressant!