Elak

Svante Säwén

Om jag nu vore en elak och politiskt enögd politisk redaktör, så skulle jag förstås uppmärksamma det faktum att Sundsvall fallit i Företagarnas rankinglista över bästa ”företagarkommuner”. Från plats 55 till 154 på ett år, och långt efter plats 85 som var resultatet när sossarna styrde stan. Det borde svida i själen för såna som Magnus Sjödin (M) och Lars Persson (FP).

Fast jag skulle önska att Peder Björk (S) inte gör någon större grej av det när han i dag tillsammans med Magnus Sjödin utfrågas om det politiska läget i stan på en företagarlunch. För de här rankinglistorna är verkligen inget att lita på. I och för sig förefaller ett par av punkterna i Företagarnas ranking vara riktigt relevanta. Jag tänker på omsättning och resultat hos företagen i respektive kommun.

I Svenskt Näringslivs rankinglistor är det betydligt mer av nyliberala önskemål än av de verkliga krav företagen bör ställa på kommunerna i form av snabba handläggningstider och ett kunnigt bemötande.

Det är självklart bra om kommunen servar företagen efter bästa förmåga. Och visst kan jag förstå om kommunalrådet i Timrå, Ewa Lindstrand (S), är glad åt utmärkelsen som bäst i länet. Fast inte ens hon lär väl kunna förklara hur kommunen, som i förfjol låg på 54:e plats, förra året kunde halka ner till 164 plats för att nu gå upp till elfte.

Likaledes S-styrda Sollefteå som i förra mätningen var bäst i länet på 15:e plats hamnar nu på 267:e! Det är hög tid för medierna att strunta i den här typen av rankinglistor. Fast till dess är det förstås kul att vara lite elak mot det borgerliga styre i Sundsvall som styr vidare och vägrar utlysa nyval trots att de själva tappat majoriteten bland de folkvalda.

Dela
  • +1 Intressant!