Förljuget

Svante Säwén

Det finns inget som irriterar den svenska borgerligheten som anklagelsen att regeringen Reinfeldt säger en sak och gör en annan. Framförallt tar det hårt då de borgerliga möts av anklagelsen att rasera den svenska eller nordiska ”modellen”. Det går att förstå. Det var ju det nya i de ”nya” Moderaternas och Fredrik Reinfeldts valrörelse 2006. Då var systemskiftesretoriken borta. Han lovade svenskarna att de skulle slippa en revolution vid en borgerlig valseger. Välfärden skulle bestå. Den skulle bara skötas lite smartare.

Sen fick väljarna se på andra bullar. Snabba beslut gjorde att försämringarna för arbetslösa och sjuka handlade inte om procentsatser mot lönen. Många ställdes helt utan ersättning. Andra beslut förändrade världen genom att de helt enkelt inte togs alls. Man kan förändra världen så också. Nu har knappt var tredje arbetslös a-kassa, och allt fler får ersättningar under 50 procent av lönen på grund av att taken inte höjts. Reinfeldt talade inte sanning inför det svenska folket när han valdes.

När de unga socialdemokraternas partier i Norden i DN, med SSU:s Gabriel Wikström i spetsen, varnar för att borgerligheten i det tysta genomför ett systemskifte, så har de rätt. När de ser högerns hyllningar till den ”nordiska modellen” som läpparnas bekännelse så har de också rätt.

Ett starkt samhälle och förtroende människor emellan ger individerna unika möjligheter. När de borgerliga strävar efter en försvagad stat och när välfärdsmodellen förändras från generellt och inkomstbaserat till en behovsprövad grundtrygghet, så försvagas också individerna samtidigt som spänningarna i samhället ökar. Det är vad Reinfeldt står för. Även om han inte säger det.

Dela
  • +1 Intressant!