Fyrar

Svante Säwén

Alla som växt upp med Mumintrollen kan nog tänka sig att bo i en fyr. Nu finns chansen – i varje fall för den som är rik. Bakgrunden är att många av dagens obemannade fyrar inte längre behövs med dagens teknik. Så Sjöfartsverket, som har kunnandet, personalen och de båtar som behövs, tycker att staten ska ta över kostnaden som i dag belastar den kommersiella sjöfarten. Under sossarnas tid vid makten utreddes saken flera gånger. Det fanns då ett förslag som skulle göra 25 fyrar till nationalarv och 38 till byggnadsminnen. Men nu är det nya kvastar som styr.

Sjöfartsverket utreder därför vilka fyrar som egentligen behövs för sjöfartens skull. Riksantikvarie Inger Liliequist, en gång sundsvallsbo, utreder vilka som behöver bevaras av kulturhistoriska skäl. Men resten, ett 50-tal, kanske börjar säljas redan nästa år, om man får tro en artikel i SvD i tisdags. Och varför skulle man inte det. Staten säljer samtidigt unika skärgårdsmiljöer i Stockholm till högstbjudande. I dagens Sverige är allmänintresset verkligen tillbakatryckt.

Fast det finns motkrafter. Främst i ledet står Svenska Fyrsällskapet som i första hand vill att Sjöfartsverket som har resurser och personal ska fortsätta med att sköta fyrarna, men som i andra hand vill skapa en nationell fyrstiftelse genom att samla in en halv miljard eller så.

För den som vill besöka en vacker fyr i Medelpad rekommenderar jag Brämön. Problemet är att du måste ha båt själv för att ta dig dit. Jag håller med den insändarskribent i ST som föreslog att GA-församlingen som håller gudstjänst i kapellet några gånger per år, borde arrangera båtturer dit i samma veva. Det borde locka en och annan extrabesökare till högmässan.

Dela
  • +1 Intressant!