Håll avståndet till borgerligheten

”Fredrik Reinfeldt har fått en värdig utmanare”. Bör man bli orolig när Svenska Dagbladets moderata opinionschef strör lovord över Stefan Löfvens sommartal? Borde det inte vara tvärtom, att SvD provoceras när Socialdemokraternas parti- ledare tar till orda? Så enkelt är det naturligtvis inte.

Det är bra att Löfven talar om att främja svensk export till tillväxtländer som Angola och Indonesien. Att vilja förbättra näringslivsklimatet är inte högerpolitik, utan en klok hållning. Särskilt i ett läge när konjunkturen sviktar.

H ur många nya jobb förslaget att ta bort arbetsgivarnas kostnader för den andra sjuklöneveckan skulle ge, vill dock inte Stefan Löfven specificera. Och det är nog lika bra det. Minns hur regeringen, gång efter annan, tvingades revidera ner prognosen för antalet jobb som sänkningen av krogmomsen skulle ge: man började på 15 000 och slutade på 3 500 nyanställningar.

Historien med restaurangmomsen och diverse nedsättningar av arbetsgivaravgiften dessförinnan, har lärt oss att det inte finns några genvägar till ökad sysselsättning. Grunden för en framgångsrik näringslivs- och arbetsmarknadspolitik är och förblir goda omställningsmöjligheter i kombination med utbildning.

Det som kan bli ett problem med Stefan Löfvens politiska profilering – men som säkert förklarar entusiasmen på SvD:s ledarsida – är hans försiktiga framtoning i frågor där det bränner till, som fördelningspolitiken och vinsterna i välfärden. I den konservativa pressen vinner man poäng på att ligga lågt; bäst är politiken när den är icke-politisk.

I synen på vinster i välfärden befinner sig fortfarande socialdemokratin i vänteläge. Den som tittade på söndagskvällens ”Agenda”, fick efter bästa förmåga försöka tyda Stefan Löfvens budskap. Det var inte lätt. Att S-ledaren verkade lagom lockad av tanken att hans egen mor skulle hamna på ett Caremaboende, kan rimligen inte beskrivas som ett besked.

Tydligast var tyvärr programledaren Anna Hedenmos avslutade konklusion: ”Det finns kanske lite frågetecken kvar kring vad du vill. Vi väntar...”

Socialdemokraterna ska förstås inte kräva återinvestering av privata vinster för att vinna enkla opinionspoäng, utan för att det är rätt – vinsterna har ju inte visat sig vara kvitton på gott utfört arbete. Men som oppositionsparti måste man stå för ett alternativ.

Moderaterna kommer inte att stoppa miljonrullningen i skolan och vården. Men de kan vilken dag som helst föreslå att arbetsgivarnas kostnader för den andra sjuklöneveckan slopas.

Dela
  • +1 Intressant!