Ingen kommer undan Facebook

”Du kommer inte undan, du kan inte skydda dig genom att inte vara med i leken. Människor skriver om dig och taggar dig trots att du inte är medlem och det blir ännu svårare att hålla sig utanför om Facebook kan känna igen bilder på dig från andra sajter”, säger Mathias Klang, forskare inom sociala medier vid Högskolan i Borås till TT.

Med anledning av nätverkssajten Facebooks nya funktioner där företaget kan lagra meddelanden som folk skickar till varandra via en chatt och en ny bildfunktion, tänjer Facebook gränserna igen.Datainspektionerna i de nordiska länderna vill därför undersöka hur funktionerna fungerar och om de ens är lagliga.

Diskussionen om integritet på nätet skulle behöva vara än mer levande än vad den är i dag, och föras i bredare kretsar. Därför är det bra att Datainspektionen reagerar. Ju mer frågan diskuteras, desto mer ökar människors kunskap och medvetenhet om de sociala nätverkens för- och nackdelar.

Det finns en föreställning om att sajter som Facebook eller Twitter, sådant vi gör på nätet, är något annat än ”det verkliga livet”. Att tänka i banorna riskerar att leda oss helt fel. Internet är en del av vårt verkliga liv och saker vi publicerar där får betydelse. Det finns exempelvis få arbetsgivare eller hyresvärdar som inte kollar upp potentiella nya rekryter och hyresgäster på Facebook.

Samtidigt är många mer måna om sin integritet utanför den nätbaserade världen. Vi motsätter oss kameraövervakning på offentliga platser, utan att tänka på att allt vi skriver, eller andra skriver om oss, sparas i digital form på nätet.

Vi kommer inte undan att folk pratar om oss när de möts på gatan, och vi kommer inte undan att människor pratar om oss via Facebookchatten eller på Twitter. Det är bara att vänja sig vid tanken, och vara glad för att det finns myndigheter som granskar nätverkssajterna. Det digitala avtrycket finns, vare sig vi vill eller inte.

Dela
  • +1 Intressant!