Konsekvens

Svante Säwén

Så togs då beslutet. Flera skolor i Sundsvall läggs ner. Det gjordes i bred politisk enighet med motiveringen att vi måste använda pengarna till utbildning snarare än till lokaler. Det är ett oklanderligt argument. Det förklarar förstås inte varför Anundgårds skola som inte har någon skolverksamhet i dag blir kvar, samtidigt som Nedansjö skola, där stora pengar plöjts ner de senaste åren, läggs ner. Mer konsekvent hade varit att följa Socialdemokraternas och Vänsterpartiets förslag om att båda skulle bort. Eller att i varje fall låta dem byta plats. Men nu har vi det styre vi har. Än så länge.

Sverigedemokraterna valde att säga nej till allt. Det är ett parti av fullblodspopulister. Och det är troligt att SD på detta sätt kommer att få ännu några extra röster på landsbygden när nu Centern abdikerat från den rollen.

Folkpartisten UIla Norgren, låtsas som om den politik hon själv stöder och stött i form av friskoleföretagens fria dragningsrätt i skolbudgeten saknar betydelse för nedläggningen av Nedansjö skola, ett beslut som hon reserverade sig emot. Det finns ett sådant samband även om hon och andra borgerliga politiker vägrar att se det.

Det är hög tid att säga som det är. Om privata företag fritt kan ta för sig av kommunens skolbudget, så måste förstås kommunen i konsekvensens namn anpassa kostymen efter de elever som blir kvar i den kommunala skolan. På samma sätt kommer vi att få uppleva hur landstingsägda vård-(hälso)-centraler som en konsekvens av detta kommer att läggas ner när nu vårdföretagen fått motsvarande rättigheter till våra skattepengar inom vården. När ryker vårdcentralerna i glesbygden om denna politik får fortsätta?

Dela
  • +1 Intressant!