Korttid

Svante Säwén

En gång kallades det permitteringslön. Nu tycks det tyska ordet korttidsarbete vara det som gäller. När Socialdemokraterna nu föreslår att regeringen ska införa detta hoppas jag att det inte är rädslan för att verka som några som längtar till gamla tider, som förklarar namnändringen. Det är i så fall feltänkt, för mycket som Sverige har gjort sig av med de senaste decennierna hade ett så stort värde att det bör återinföras.

Och den här tanken är vettig. Det handlar om att staten, företagen och löntagarna – i form av avstått löneutrymme – kommer överens om att bygga upp fonder som kan göra att anställda kan övervintra som anställda i företagen när tillfälliga kriser uppstår. I krisen öppnas för de anställda då möjligheter till både studier och deltidsarbeten. När konjunkturen sen vänder, så finns kunnig personal redan på plats. Produktionen kan ta fart direkt.

I den industrikris som följde i den akuta finanskrisens spår 2008 valde regeringen Reinfeldt att göra ingenting. Socialdemokraternas nye partiledare Stefan Löfven var då ordförande i IF Metall, och han brukar beräkna de därför onödigt förlorade jobben till 30 000, bara i hans branscher.

Sen dess har även finansminister Anders Borg (M) öppet börjat diskutera om ett permitteringslönesystem ändå inte har ett värde. Men ingenting har hänt. Därför väcker Socialdemokraterna frågan direkt, nu när varslen efter sommaren tagit fart på ett verkliget oroande sätt. Det kostar på även för svensk industri att högerpolitiken kör tillväxten i Europa i botten. Då måste vi få regeringen att visa handlingskraft. Hur nu det ska gå till.

Dela
  • +1 Intressant!