Lång väntan på väg

Det är inte staten som bygger tunnelbanor, så lät det i oktober 2011 när Fredrik Reinfeldt raljerade i riksdagen över ett förslag från dåvarande S-ledaren Håkan Juholt. I sitt sommartal från Värmdö i går utlovade samme statsminister inkonsekvent nog statliga medel till tunnelbanans utbyggnad.

Dragkampen om satsningarna i höstbudgeten pågår och viljeinriktning regionerna kommer att prioriteras. De som väntar på att få väg- och järnvägsnät utbyggt i landets mer glesbefolkade delar, lär få vänta.

Nyss nämnde Juholt kan berätta hur det går när en politiker föreslår betydande infrastruktursatsningar i glesbygd. Minns stormen kring hans idé om att alla hushåll borde ha mobiltäckning från alla operatörer. Snabbt läckte en uträkning ut från regeringshåll som talade om en kostnad på minst 30 miljarder. Debatten tvärdog och ingen ville ta ansvar för problemet, nämligen att det finns människor utan fungerande trygghetslarm på grund av bristande mobiltäckning.

Stockholmarna som i snitt lägger mer tid på pendling än på att ha semester, är väl värda tunnelbanesatsningen. Men om Reinfeldt bara löser problem som han upplevt själv, lär landsbygden få vänta. När han läxade upp Juholt om tunnelbanan lät det nämlig en så här: ”Jag har åkt morgon, jag har åkt kväll. Jag vet nog en del om detta, Håkan Juholt, som du saknar kunskaper om.”

Dela
  • +1 Intressant!