LUF-tigt

Vi har blivit ett tydligt parti, men det har skett på bekostnad av vår identitet som frihetligt parti, så lyder det Liberala ungdomsförbundets kritiska analys av utvecklingen inom det egna Folkpartiet. De unga liberalerna skrev i går på Expressens debattsida att partiledaren Jan Björklund borde ta ett steg tillbaka och i stället släppa fram Europaminister Birgitta Ohlsson.

En tuff start på dagen för Björklund, men ungdomsförbundet har ju rätt! Jan Björklund är Major ordning och reda, ingen liberal ideolog. Han vann sympatier för att han hängav sig åt skolan och många hoppades att han skulle ta itu med problemen. Dessvärre går utvecklingen åt helt fel håll.

Skillnaden i skolresultaten ökar och allt färre elever klarar grundskolan. Lärarlegitimationen blev ett kaosartat projekt, och i stället för att lita på lärarna – har Jan Björklund gett sig på att detaljstyra dem.

Ett exempel var när han petade i Skolverkets förslag för att säkra kristendomens särställning inom religionsundervisningen, och gjorde psalmsång obligatorisk.

Tydligt, jovars. Men det hade varit mer liberalt att lita på lärarnas förmåga att själva lägga upp undervisningen. Det där lät mer som ett KD-påhitt. Och om inte FP är liberalt, vad är då poängen med partiet?

Jan Björklund är inte lämpad att styra sitt parti i en mer frihetlig riktning, men det finns det andra som är. Birgitta Ohlsson, till exempel. Ohlsson har ju dessutom fått ny luft under vingarna tack vare ungdomsförbundets utspel.

Dela
  • +1 Intressant!