Noll

Svante Säwén

I Sundsvalls kommun har privatiseringen av hemtjänsten drivits igenom med en väldig fart. Första oktober ska man köra igång. Det görs utan att det finns en majoritet i fullmäktige för förslaget. Det görs faktiskt i strid med fullmäktiges uttalade beslut i minst två omröstningar och bara med hjälp av att den styrande minoriteten vägrar att låta väljarna avgöra saken i nyval när man nu misslyckats med att nå en blocköverskridande lösning.

Detta leder förstås till en märklig situation för både medborgare och inblandade företag. I gårdagens tidning framgick att ännu bara ett företag, HSB Omsorg, skrivit ett avtal med kommunen. Det innebär också att informationen till medborgarna i allmänhet och de som omfattas av hemtjänst i synnerhet fått obefintligt med information. 10-15 personer har självmant ringt för att höra sig för vad som händer.

Orsaken till att inget händer sägs vara att man ändrat förfrågningsunderlaget så att också utdrag ur belastningsregistret ska vara ett krav för de anställda. Brådskan har alltså resulterat i att noll personer går över till privat hemtjänst när den startar.

Samtidigt gör brådskan att inga av de eftergifter de borgerliga lovade sossarna och vänstern i förhandlingarna om styret i kommunen, genomförs. Kommunen får konkurrera med arbetsgivare som slipper krav på kollektivavtal och som slipper att erbjuda de anställda heltider. Och det är förstås något som kommer att drabba de anställda. Systemet är dumt i grunden. Verklig valfrihet handlar om att få besluta om vilken omsorg man behöver. Att det nya införs på detta hafsiga sätt är direkt sorgligt. Vi behöver ett nyval nu!

Dela
  • +1 Intressant!