Ny bild

Jag får intrycket att Svenskt Näringsliv börjar räkna in en vänsterseger i valet 2014. I varje fall börjar man gardera sig för det. Före 2006, under socialdemokratiskt styre, gick det att resonera med näringslivstopparna. Under Reinfeldts år vid makten har det i strid ström kommit allt extremare förslag från det hållet. Och den som lyssnade på chefsekonomen Stefan Fölster i gårdagens P1-morgon kan få för sig att inget nytt hänt.

Fast läser man SvD:s näringslivsdel så får man en annan bild. Där talar SN:s Urban Bäckström och LO:s nyvalde ordförande Karl-Petter Thorwaldsson gemensamma krav på regeringen. Man talar om fem punkter där man ser behovet av blocköverskridande överenskommelser. För det första gäller det infrastruktur och bostadsbyggande. Man vill vidare se forskningssatsningar och bättre matchning mellan arbetslösa och lediga jobb. Och man vill se en blocköverskridande överenskommelse om energipolitiken. Djävulen ligger förstås i detaljerna, men vad gäller alla punkter är det frågor som Socialdemokraterna försökt lyfta under oppositionsåren.

Lägg till detta kravet på trepartsöverenskommelser där staten går in för att underlätta, så har vi ännu en punkt där sossarna redan är med. I brinnande finanskris såg ju alla utom regeringen behovet av överenskommelser som efter tysk modell möjliggör för företagen att under en övergångstid behålla personalen i företagen.

Nu öppnar statsminister Reinfeldt (M) för ett motsvarande samarbete vad gäller ungdomsarbetslösheten. Det är självklart bra att han börjar förstå. Om det nu är det han gör. Än ser det mest ut som en taktisk tävlan om att lägga sig nära sossarna. Väljarna lär inte gå på det. Men det lär öka spänningarna mellan de borgerliga partierna.

Dela
  • +1 Intressant!