Ny värld

Svante Säwén

Vi vet att vi lever i en ny värld när Posten vill dra in lantbrevbäringen till de mest avlägsna byarna, samtidigt som Systembolaget ska börja med hemkörning. Beställer man lite sprit varje dag så kanske man kan få posten med samtidigt? Knappast.

Å andra sidan visar det sig också att Arbetsförmedlingen nu använder sig av bemanningsföretag när de själva ska rekrytera. Borde det inte kännas som att gå över ån efter vatten. Eller har Arbetsförmedlingen monterats ned så till den milda grad att man inte längre har kompetens att förmedla jobb? För våra nyliberaler blir det en ursäkt för att låta privata aktörer helt ersätta Arbetsförmedlingen. Det går alltid att göra ont värre.

I denna nya värld avslöjar regeringen att man i sin budget satsar två miljarder på praktikplatser och anställningsstöd till långtidsarbetslösa. Det föraktfulla talet från de borgerliga under sossarnas tid vid makten, om sådant som Ams-åtgärder, borde tystna.

Men jag misstänker att det de borgerliga presenterar som stora satsningar i själva verket är något som liknar det sossarna gör, men i mindre omfattning. De borgerligas pengar ska ju räcka till skattesänkningar också! Då betyder det mindre om långtidsarbetslösheten tillåtits öka drastiskt även för ungdomarna.

Överhuvudtaget lägger sig de borgerliga nu så nära sossarna man kan. Som en sosse sa i veckan: Det är konstigt att Stefan Löfven anklagas för att inte presentera några förslag. Det han hittills föreslagit har i alla fall räckt till nästan en hel budget från Borg och Reinfeldt. Fast när det är sagt: Löfven måste våga visa ett tydligt alternativ till regeringen Reinfeldts politik.

Dela
  • +1 Intressant!