Oersättlig

Det blir inte lätt för Eva Sonidsson från Docksta, Kramfors, nyvald ordförande för länets Socialdemokrater, att ersätta Elvy Söderström från Övik. Innan Elvy i lördags avtackades från denna post efter 16 år, jämfördes hon först av Norrbottens Karin Åström, med Gro Harlem Brundtland. Senare avbröt förre finansministern Bosse Ringholm överraskande valet av hennes efterträdare med påpekandet att ingen remiss föregått avgången, inget rådslag hade godkänt det hela.

I stället krävde han att hon ska stanna till 2028. I logikens och rättvisans namn. För nu ska vi ju alla jobba till 75 om man får tro Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt. Ringholm avvek som Du förstår väldigt mycket från gängse mediebild av honom själv. Det är tungt för en man i min position att erkänna: men medierna har inte alltid rätt.

Elvy Söderström sitter ju kvar på en av Socialdemokraternas tyngsta poster som ordinarie i partiets verkställande utskott, och Ringholm, som har ett långsiktigt perspektiv på svensk politik, jämförde Elvy med en tidigare landshövding i vårt län, Hjalmar Nilsson som på 60-talet – när Ringholm var SSU-ordförande – samtidigt var riksdagsman.

Den sammanblandningen såg Hjalmar Nilsson inte som ett problem, för som han sa, de gör ändå som jag säger. Elvy skulle aldrig uttrycka sig så. Men många sossar i länet – och i Övik där hon sitter kvar som kommunalråd – tvekar inte när de beskriver hennes betydelse. Fast ingen är oersättlig. Riksdagsledamoten Eva Sonidsson, redan känd för ledarsidans läsare, får nu chans att visa vad hon kan. Nu slutar Elvy inte med politik. Men hon får tid till andra centrala uppgifter. Hon nämner själv för mig skatteutjämningen och Vinnova, som två saker som säkert kommer att ta hennes tid länge än. Det är långt till 2028.

Dela
  • +1 Intressant!