Cyklisterna på Alnö en positiv friskvåg

Svar till ”Arg bilist” i Dagbladet den 25 juli.

Mallorca är en fantastisk ö som varje vår invaderas av ca 20 000 cyklister från alla Europas länder varje vecka. Där finns alla typer av vägar, breda med cykelbanor, slingriga bergsvägar, smala landsbygdsvägar och så vidare.

Cyklister av alla slag är där för att träna eller bara njuta av naturen och man färdas på olika sätt, ibland i stora grupper om 20–30 cyklister, mindre grupper, många singelåkande och i alla riktningar. Jag har varit på Mallorca sex gånger och har varje gång blivit glatt överraskad hur hänsynsfulla bilister är mot cyklister vart man än cyklar på denna ö. Vad jag tycker är att ”heta” spanjorer visar mycket större hänsyn till cyklister än här i Sverige. Något som vi borde lära oss här också, i synnerhet på Alnö.

Nu till cyklingen på Alnö. Alnön runt cykelvägen är 41 kilometer långt varav cirka 10 kilometer mycket krokig cykelbana. Mycket svår att åka på för motionärer på tävlingscykel som ofta håller en hastighet på 30–45 kilometer i timmen, sträckan Wii – Raholmen.

Därför väljer man med självklarhet att åka på den bredare vägen som just här är mycket bättre än de resterande 31 kilometrarna runt ön. Dessa 31 kilometer består av smal, krokig och vad asfalten anbelangar, dåligt underlag, där man som cyklist måste väja för gupp och håligheter. Här är det viktigt att du och jag som bilister tar hänsyn till de cyklande, kör inte för nära och kör inte om när sikten ej medger det. Självklara trafikregler eller hur.

Alnö håller på att bli ett cyckelmekka och jag vill ge Alnö Race Team en stor eloge för det intresse för cykelmotion de har drivit igång. Jag tycker det är fantastiskt med denna ”Måndagsklunga” som varje måndag träffas för att cykla Alnön runt i grupper om 10–15 cyklister.

Du arge bilist och andra, försök se något positivt på den friskvåg som sprider sig och jag tror att ingen har så bråttom att man inte kan vänta in rätt omkörningstillfälle på singelcyklister, eller cyklister i klungor på Alnös vägar.

Självklart ska cyklisterna inte ligga och cykla fyra i bredd heller.

Så du arge bilist: Kalmera dig, reta inte upp dig på dessa 10 kilometer mellan Wii och Raholmen, jobba hellre mot Kommun och Vägverket för att förbättra de övriga 31 kilometrarna runt Alnön.

Proffs, född 1939

Har du också något att säga?

Skicka in en insändare/debattartikel

Dela
  • +1 Intressant!