Fler och fler ser vitsen med en tidig vårdkontakt

När jag läser Dagens Samhälle nr 25, känner jag starkt ökat stöd för mina idéer kring sjukvården.

– Vi vill tidigare möta människor som behöver vård, säger Markus Kalliionen beställarchef i Västernorrland.

Friska nollåttor går oftast till doktorn. Stockholmarna har också den överlägset största tillgången på läkare. Ibland söker människor vård för att de är oroliga. De kan då få sin oro stillad och ett lugnande besked är inte föraktligt, enligt Henrik Almkvist chefsläkare Stockholm

Angeredsborna har liksom vi i Västernollande hög sjuklighet. De går till doktorn för sent, konstaterar de ansvariga och startar nu via Angereds sjukhus en stor offensiv för att få medborgarna att söka bot i tid. Avgiftsfri primärvård är en bra början!

Nu är det dags för den blå vårdalliansen i Västernorrland att dra huvet ur sanden. Tidig upptäckt gör gott för våra medborgares hälsa och landstingets ekonomi, att göra primärvården avgiftsfri är en bra början. Satsa på folkhälsan!

En annan åtgärd är att sätta fokus på folkhälsan, ge det viktiga området ett eget utskott eller nämnd. Det förslaget har vårdalliansen förkastat en gång men jag sätter det åter på agendan för att det kommer att gynna medborgarna och deras hälsa. Det är uppdraget vi har som landstingspolitiker.

Per Arne Frisk

Har du också något att säga?

Skicka in en insändare/debattartikel

Dela
  • +1 Intressant!