Sällan har ett ledarskap havererat så totalt

För drygt ett år sedan skrev jag en debattartikel under temat ”Håller Sjödin måttet?”. Nu kan vi alla konstatera att Magnus Sjödin inte höll måttet. Han är det första kommunalråd i Sundsvall sedan kommunsammanslagningen som inte fått majoritet i kommunfullmäktige för sin budget. Detta vore ett hårt slag för varje kommunalråd men är extra allvarligt för Sjödin. Det finns nämligen ingen annan politiker lokalt eller regionalt som fokuserat så mycket på den egna personen som Sjödin.

Som oppositionsråd var han obeveklig i kritiken av dåvarande kommunalråd. Han gick till val som den starke ledaren som skulle få ordning på Sundsvalls kommun efter år av påstått vanstyre. Den reklamfilm moderaterna hade i lokaltv är fortfarande sevärd. Strategin lönade sig i så måtto att moderaterna gjorde ett starkt val i Sundsvall dock främst på allianskamraternas bekostnad. Om vi ser till blocken så ökade allianspartierna inte ett enda mandat i kommunfullmäktige. Vi socialdemokrater backade tre mandat men de missnöjda gick till MP och Sverigedemokraterna. Efter ett sent sidbyte av MP fick ändå Sjödin rollen som kommunstyrelsens ordförande.

Trots ett från början svagt stöd i fullmäktige så har Sjödin agerat som om hans eget parti har egen majoritet. Han har också agerat som om han och Sundsvall är jordens medelpunkt. Han har förklarat att samarbetsorganet kommunförbundet inte är något att lägga kraft på och varit helt passiv i regionfrågan. Han talar väl om Sundsvallsregionen med andemeningen att ”alla är välkomna att ansluta sig till oss men på våra villkor”. Sjödin bygger inte relationer med omvärlden, han raserar dom.

När det gäller den förlorade voteringen i kommunfullmäktige så föll Sjödin på eget grepp. Fram till dess hade han haft framgång med strategin att baka in kontroversiella frågor i budgetprocessen. I stället för att som brukligt lyfta fram det kontroversiella för beslut i kommunfullmäktige och därigenom få ordentligt mandat för det har exempelvis Lov smugits in bakvägen. I sin fartblindhet fullföljde Sjödin denna strategi genom att ta med bland annat utmanarrätten i budgeten. Detta trots att fullmäktige röstat ned detta tidigare under våren.

Efter detta konstaterade Sjödin att förlusten var väntad(?) och att han inte har några problem att regera med en S-budget. Trots att denna budget ligger i linje med det tidigare som då beskrevs som vanstyre. Sen tog han semester. Sällan har ett ledarskap havererat så totalt.

Roger Johansson,

ordförande Socialdemokraterna i Sundsvall

Har du också något att säga?

Skicka in en insändare/debattartikel

Dela
  • +1 Intressant!