Ta riktig semester, det vinner alla på!

Alla behöver få vara riktigt lediga ibland. För varje år som går radar forskningen upp nya bevis på att vi behöver varva ner och koppla bort för att kunna återhämta oss ordentligt. Utan återhämtning riskerar vi att må sämre, prestera sämre och inte minst att tappa både kreativitet och motivation. Därför är det viktigt att vi tar oss tid att vara riktigt lediga när vi har chansen.

För många är sommaren den tid på året när det är lättast att få ledigt. Men många kommer inte att utnyttja den möjligheten. Enligt den senaste undersökningen från arbetslivspanelen Manpower work life tänker var tredje svensk bara vara helt ledig i två veckor eller mindre i sommar.

Om det betyder att de sparar semester för att ta ut den senare kan det vara helt okej, eftersom det ger fler tillfällen att ladda batterierna. Men om det betyder att de bara tar ledigt i två veckor är det förmodligen för kort tid för många.

Undersökningen visar också att många tror att de kommer att behöva jobba under semestern i sommar. Exempelvis tror ungefär varannan som jobbar med management eller försäljning och drygt fyra av tio som jobbar med media eller marknad att de kommer behöva jobba under sommarledigheten. Att kolla mejlen ibland eller göra undan uppgifter en regnig dag kan vara bra, om det gör att man känner att man har bättre kontroll eller underlättar för sig själv när man kommer tillbaka. Men det är en svår balansgång.

Frågan är om de verkligen hinner ladda batterierna tillräckligt för sina intensiva och kreativa arbeten om de inte tar ledigt på riktigt?

Frågan har förmodligen inget entydigt svar, men en sak är viktig: arbetsgivare och medarbetare har ett gemensamt intresse av att alla på arbetsplatsen har möjlighet till återhämtning. För det är inte säkert att den bästa medarbetaren är den som försakar sin egen vila – tvärtom är det nog ofta så att den som prioriterar att vara riktigt ledig ibland gör ett bättre jobb än sin slitna kollega. Eller med andra ord: alla vinner på att alla kan, vill och vågar ta riktig semester.

Jag är själv arbetsgivare, och därför vill jag uppmana mina arbetsgivarkollegor i Västernorrland att hjälpa och uppmuntra medarbetarna att vara riktigt lediga i sommar.

Vi kan exempelvis under- lätta genom att planera arbetet under året, se till att det finns vikarier och coacha medarbetarna i att delegera och koppla bort jobbet.

Jag vill också uppmana alla anställda i Västernorrland att ta vara på sin semester, för att verkligen hinna ladda batterierna och återvända till jobbet med ny energi i höst.

Peter Lundahl, vd Man- powerGroup Sverige

Har du också något att säga?

Skicka in en insändare/debattartikel

Dela
  • +1 Intressant!