Vad är en bussförare värd?

n Har sedan slutet av nittio- talet kört buss i lokaltrafik både i södra Sverige och här i Sundsvall.

Det skrivs ibland om sura, vårdslösa bussförare, det skrivs ibland om bussförare som inte kan köra eller är otrevliga mot kunderna, men det skrivs sällan om våra arbetsförhållanden som ofta är sådana att en ”vanlig” arbetare aldrig skulle kunna tänka sig att arbeta under med en sådan lön.

Att arbeta under press i form av att alltid passa tider, för annars klagar ju kunderna, den press det är att köra i en trafik där personbilar med mera inte alltid kör efter lagar och förordningar, det kaos som uppstår när våra ”medtrafikanter” till exempel ska handla på fredagar i Birsta.

Passagerare/kunder som försöker fuska med betalningen. Och blir sura när man påpekar felaktigheterna, när man blir kallad både det ena och det andra eller när det värsta händer och man blir attackerad fysiskt av våra kunder!

Jag förstår att man ibland blir förbannad, med rätta eller ej och naturligtvis har ni rätt att få den service ni betalar för och vi ska bemöta er med respekt, men jag kan säga att efter fyra dagar med arbetstidslängder på 10–12 timmar sex veckor i sträck, blir man ibland frustrerad.

Vissa körpass kan vara ett par timmar på linje två och vara så stressigt och ont om tid att vi inte hinner gå på toaletten och jag får tillägga att vi har bara tillgång till det på navet, när det gäller den tyngsta linjen, linje 2.

Jag skulle vilja att alla som tycker att någon av oss stressar, kör fort med mera skulle komma fram och fråga oss hur vi har det, kanske skulle vi kunna berätta lite och ni skulle förstå vissa saker, men jag ursäktar inget, absolut inte.

Nu måste jag tillägga att flertalet av er som åker med oss är underbara och jag tror att vi alla kommer överens, så åk mer buss och säg gärna hej, när ni kliver på så tror jag att ni får ett hej och ett leende tillbaka. Om ej, tänk då på våra arbetsförhållanden, många kollegor har fått hjärtsjukdomar med mera och fler får det varje år. Detta jobb är riskabelt på många sätt.

Jan

Har du också något att säga?

Skicka in en insändare/debattartikel

Dela
  • +1 Intressant!