Personlig

Susanne Eberstein

Jag skriver detta när lyssnar jag på programmet Sommar. Idag är det Stefan Löfven som talar. Jag måste erkänna att jag numera sällan lyssnar på Sommar. Pratarna är ofta alldeles för privata och jag känner det som jag tittar i nyckelhål, och det gillar jag inte alls. Men jag gör självklart ett undantag för vår socialdemokratiska partiordförande. Det är klart att det känns viktigt att lyssna på den person, som ska leda oss till valseger 2014.

Under hösten 2011 och tidig vår 2012 var det många som var helt säkra på att det socialdemokratiska partiet mer eller mindre skulle gå under. ”Kloka” kommentatorer av alla slag sa att vi sossar fick finna oss att bli som vilket litet parti som helst. Det är klart att även jag var orolig men jag trodde aldrig att vi skulle gå käpprakt åt skogen. Nej, så lätt räknas inte partiet ut. Behovet av vår grundläggande ideologi är större än någonsin i vårt alltmer orättvisa samhälle. Men ledaren har betydelse. Nu mer än någonsin.

Det är tråkigt kan man tycka men massmedia har en sådan enorm kraft att lyfta eller sänka. Det märks i England med den stora skandalen kring avlyssning. Ägaren av de stora tidningarna Robert Murdoch lovade politiskt stöd till de konservativa som vann senaste valet. Självklart ville han få något i gengäld och det är just där det farliga uppstår. Tjänster och gentjänster. Det är en av anledningarna till att partistöd ska vara offentligt. Det är helt sanslöst att moderaterna gör allt de kan för att förhala en lagreglering.

I Sverige har den borgerliga regeringen infört förändringar som inneburit enorma lättnader för en viss typ av företag. Då uppstår ju självklart misstankar. Fanns det ett givet partistöd, som sedan efter valvinst skulle ”betalas” tillbaka? Alla sådana misstankar försvinner med öppenhet och det är ju Sverige i övrigt känt för.

Under tiden jag skriver hör jag på Stefan. Han gör mig inte besviken! Tydlig och väl avvägd. Personlig men inte privat. Så ska en sommarpratare vara. Och så bra musik!

Dela
  • +1 Intressant!