Punkt fem

Svante Säwén

I går presenterade Miljöpartiet förslaget till ett nytt partiprogram. Insikten om att arbete är det vi lever av, tycks sprida sig där. Det kan underlätta ett regeringsskifte. Fast offentliggörandet av detta kanske kan förklara varför Socialdemokraterna samma dag i DN presenterade en fempunktsplan för nya jobb. Det gäller att sno medietid, även av sina tilltänkta allierade.

Problemet är väl att sossarna valde att kalla det hela för en ”affärsplan”. Jag vet inte vilka man vill attrahera med det sättet att uttrycka sig. Men jag ska erkänna att jag avstod från att fråga S-ordförande Stefan Löfven om saken när jag insåg att jag i en fråga själv använde ordet ”affärsidé” när jag på en telefonkonferens i går fick chans att ställa frågor.

Jag vet att jag knappast skulle ha uttryckt mig så för 20 år sen. Alla påverkas vi av ekonomismens frammarsch. Tyvärr. Det jag råkade kalla sossarnas ”affärsidé”, som skiljer sig från de borgerligas, är tanken att jämlikhet och generell välfärd är viktiga i sig. Utgångspunkten för min fråga var alltså: varför hamnade den insikten som punkt fem, alltså allra sist i fempunktsprogrammet. Vågar ni inte stå för det inför väljarna? var min elaka fråga.

Löfvens svar blev uppmuntrande: Du kommer att se när vår budgetmotion presenteras att vi inte tvekar att försvara den generella välfärden. Vi ser välfärden som en del i jobbskapandet. Vi ser ett sånt samhälle är ekonomiskt effektivt. Bra, säger jag. Se då till att vare sig väljare, medlemmar eller sympatisörer kan tveka på den punkten. Det är i det ljuset ordet affärsplan leder fel.

Slutligen: gårdagens ledare om Hamburgarna och pensionen var skriven av Ida Nilsing och ingen annan.

Dela
  • +1 Intressant!