Skapa dialog i stället för att förbjuda målarväggar

Sundsvallspolisen har fattat ett klokt beslut när de drar tillbaka förbudet mot en målarvägg på Burefesten på Norra stadsberget. Enligt när polischefen handlade det om en brottsförebyggande handling, men hur barn som målar med målarfärg på en vägg av spånskivor skulle kunna leda till brott, är en gåta.

Arrangören vill låta barnen måla utan ramar med stora penslar och rollers. Riktigt ”gå loss” och släppa fram lusten att skapa. Det är svårt att förstå att polisen skulle vilja motsätta sig någonting sådant. Men det kan förklaras av att myndigheten lider av stora graffitiskälvan.

Frågan om laglig graffiti är känslig. Förra året besökte Riksteatern Sundsvall med en så kallad graffitibuss. Enligt polisen ökade klottret i staden med 30 procent efter besöket. När Riksteatern under förra sommaren arrangerade ett gatukonstkonvent med målarvägg i Stockholm, rasade samma debatt där.

I samband med konventet meddelade Stockholmspolisen att de gripit 16 personer som klottrat i närområdet. Men när Svenska Dagbladet granskade polisanmälningarna hittade de bara en enda direkt koppling till Riksteaterns evenemang. Trots det fanns uppgiften om att konventet hade lett till mer många fler fall av klotter med i ett varningsbrev som Stockholms-

polisen skickade ut till alla städer som skulle få en påhälsning av graffitibussen.

Det är ingen naturlag att målarväggar leder till mer klotter. I Norrköping finns ett exempel som visar på motsatsen. Där finns en laglig graffitivägg sedan många år, och få anmälda klotterbrott. Nyckeln tycks vara dialogen med målarna.

Att reflexmässigt säga nej till målarväggar är inte rätt väg att gå om man vill skapa dialog – därför är det bra att Sundsvallspolisen ändrar sig.

Dela
  • +1 Intressant!