Skyldig?

Svante Säwén

Nog för att vi ser märkliga mordanklagelser i Sverige också. Inte minst borde man ta lärdom av rättsskandalen med den till mytoman neddrogade Thomas Quick. Det finns fler mytomaner. Men nyheten från Sydafrika tar priset. Där mördades 16 augusti 34 strejkande arbetare av polis vid en demonstration i en platinagruva nordväst om Johannesburg. Många av dem lär ha skjutits i ryggen. Därutöver skadades 78 arbetare.

Det var en skandal i sig i ett land där apartheid sen länge är borta. Trots det ligger jämförelsen med massakern i Sharpeville 1960 nära. Den massakern blev om jag inte minns fel startskottet för de svartas väpnade uppror. Nu när upprorets ledande kraft, ANC, styr landet skulle man tro att sådant inte skulle kunna hända.

Och ännu mindre skulle man tro att det rättsliga efterspelet skulle inledas med att de 270 gruvarbetare som greps i samband med demonstrationen skulle anklagas för mord!

Tanken bakom åtalet som följer en lag från apartheidtiden, är att demonstranterna provocerat fram polisens agerande. Och det märkliga är att ANC i första läget stödde åtalet, en sekterism som kan förklaras men aldrig ursäktas av att de strejkande stödde en alternativ fackförening.

Nu har åklagaren backat. I går släpptes de första strejkande fria. Men åtalet är inte nedlagt för gott. Det en märklig definition på mord när den som blir beskjuten blir anklagad. Det är väl den som skjuter som är mördare! Det kan nog bara ske när när myndigheterna ser det som viktigare att få fast någon, än att få fast den som är skyldig.

Dela
  • +1 Intressant!