Daniel kämpar för viktiga yrkeskårer

Lärarnas röst. I dagstidningarnas spalter går vice ordförande vid Sundsvalls lärarförbund, Daniel Zettergren, lös med sin vassa förbundspenna för lärarnas sak och elevernas framtid. I dag fyller han 40 år.Foto: Eva-Lena Olsson

Med vass penna och engagemang kämpar han för lärarnas sak och Sundsvalls alla elevers framtid.I dag fyller Lärarförbundets vice ordförande, Stockholmsfödde Daniel Zettergren, 40 år.– Vi måste ha en skola i topp här, säger jubilaren.

För bara någon dag sedan gick hans skarpa inlägg för lärarnas sak att läsa om på insändarplats i Sundsvalls båda dagstidningar. Enligt Stockholmsfödde Daniel Zettergren, Granlo, är det bara höjda lärarlöner som kan råda bot på tomma utbildningsplatser vid lärarhögskolorna och en kommande lärarbrist som enligt SCB väntar inom åtta år.

– Jag anser att det är Sveriges viktigaste yrke, säger han.

Skapa opinion

I egenskap av vice ordförande och opinionsansvarig för Lärarförbundet i Sundsvall vill han bidra till att skapa opinion för höjda lärarlöner även de kommande åren.

Allt för att på sikt skapa ett attraktivt Sundsvall, men också föra att bidra till ett konkurrenskraftigt Sverige, menar han.

– Jag skulle vilja se den här staden blomma ut mer och då måste vi ha en skola i topp, men var finns den politiska ambitionen, säger Daniel som har haft uppdrag för lärarförbundet sedan fem år till-baka, men som sedan två år är vice ordförande.

Två barn

Det var kärleken som för elva år sedan fick honom att bli Sundsvallsbo, men sedan två år tillbaka lever han som ensamstående pappa och har sina två barn växelvis.

– Jag trivs bra här och tycker att Sundsvall är en lagom stor stad. Så har jag ju två barn som är födda och växer upp här, säger Daniel som är utbildad fritidspedagog med många år inom yrket.

– Jag tycker att läraryrket är världens bästa yrke. Barn är så spontana och oblyga och ingen dag är den andra lik och man får alltid mycket tillbaka, säger han.

Genom uppdraget inom lärarförbundet har han lärt sig mycket.

– Det är ett mycket spännande jobb som är varierande och flexibelt. Genom uppdraget har jag blivit en duktig människokännare, säger han och berättar att han i framtiden har en dröm om att få jobba som heltidspolitiker.

– Man måste ju ha ett mål och det skulle vara häftigt att få ge sig in i politiken. Det är en kittlande känsla att tänka på, säger Daniel och betonar att det än så länge är förbundsuppdraget som gäller.

– Jag vill fortsätta så länge jag känner mig motiverad och så länge som jag kan tillföra något, säger han.

Födelsedagsfest

Några bekymmer med att fylla 40 år har han inte, menar han.

– På lördag blir det födelsedagsfest med släkt, vänner och kollegor. Det ska bli riktigt trevligt, säger han.

En önskan har han, om än inte nödvändigtvis kopplad till själva födelsedagen.

– Jag hoppas att jag får uppleva att vi och Lärarnas riksförbund kan bli ett enda stort lärarförbund, säger han.

 • Daniel Zettergren

  Aktuell: fyller 40 år i dag

  Bor: i Granlo, är Sundsvallsbo sedan 2001.

  Familj: barnen Eveline, 10 år och Viktor, 7 år

  Uppvuxen: i Täby tillsammans med föräldrar och en yngre bror

  Utbildning: fritidspedagog med många år inom yrket

  Uppdrag: vice ordförande och opinionsansvarig vid Lärarförbundet i Sundsvall.

  Intressen: idrott, följer både friidrott och fotboll, gärna både via tv och "live", musikälskare med Bruce Springsteen som "husgud" men älskar också att läsa

Dela
 • +1 Intressant!